enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

‘Zincirleme iflas süreci yaşanabilir’

‘Zincirleme iflas süreci yaşanabilir’
REKLAM ALANI
25.07.2024 06:00 | Son Güncellenme: 25.07.2024 06:01
2
A+
A-

Sıkı Para Politikasının Etkileri: Artan Konkordato ve İflaslar

Sıkı para politikası, işletmelerin sıcak paraya erişimini zorlaştırmıştır. Bu durum, işletme sermayelerinin yetersiz kalmasına ve birçok firmanın haciz riskiyle karşı karşıya kalmasına yol açmıştır. Artan haciz davaları, nitelikli borçluları konkordato sürecine itiyor.

Konkordato sürecinin yanlış yönetilmesi, geçici mühlet kararı alan birçok şirket için iflas kararlarına yol açıyor. Bu durum, kısa sürede daha fazla iflasın yaşanabileceği endişelerini artırıyor. Eski icra müdürü ve avukat Mustafa Zafer, konkordato taleplerinin değerlendirilmesinde “yığınsal iflas süreci” yaşanabileceği konusunda uyarıyor.

Konkordato Taleplerinde Artış

2018 yılında iflasın ertelenmesi kurumunun kaldırılmasından sonra konkordato, büyük borçluların tercih ettiği bir seçenek haline geldi. Zafer, “Borçlarını ötelemek veya daha düşük bedelle kapatmak isteyen kişi ve kurumlar için bir çare olarak görülse de, düzgün okunmayan bilançolar sonrasında geçici mühlet kararı verilse bile, konkordato sürecinde birçok firma için iflas kararı veriliyor” diyor.

Son yıllarda konkordato taleplerinde artış yaşandı:

YAZI ARASI REKLAM ALANI
  • 2020: 419
  • 2021: 451
  • 2022: 404
  • 2023: 519
  • 2024 (Ocak-Haziran): 605

Daha Büyük Ekonomik Sorunlar Olabilir

Zafer, daha büyük ekonomik sorunların yaşanabileceğine dikkat çekiyor: “Başlangıçta sadece borçlarını vadelendirmek isteyen tek bir firma varken, yargılama sürecinin uzaması ve alacaklıların alacaklarını alamaması nedeniyle, tedarik zincirindeki borçlu firma alacaklıları gelir elde edemeyerek acze düşebilirler. Bu da hammadde, kira, vergi ve maaş gibi ödemelerin gerçekleşmemesine yol açarak daha büyük ekonomik problemlere neden olabilir.”

Zafer, konkordato taleplerinin değerlendirilmesinde titizlik gösterilerek sadece borçlunun değil, alacaklıların haklarının da korunmasının gerektiğini vurguluyor.

İcra Takiplerinde de Artış

Zafer, yılın ilk yarısında 4 milyon 511 bin 698 yeni icra takibi açıldığını belirtiyor. Geçmişte icra takipleriyle karşı karşıya kalan borçlu firmalar, uygun finansman koşullarında sıcak para bularak bu riskten kurtuluyordu. Ancak sıcak paraya ulaşmanın zorlaştığı bu dönemde, işletme sermayesi yetersiz olan firmaların durumu kritik bir hal alıyor.

Konkordato taleplerinin reddi halinde iflasın açılmasına karar verilmesi, borçlu firma alacaklılarını ve tedarik zincirinde yer alan tüm kişi ve kurumları olumsuz etkileyebiliyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.