Seattle Sistem Biyolojisi Enstitüsü’nden araştırmacılar, 1.400’den fazla sağlıklı yetişkinin yaşam tarzı alışkanlıklarını ve bir haftada kaç kez bağırsak hareketi yaşadıklarını inceledi.
Araştırmanın sonuçlarına göre, ideal bağırsak hareketi sıklığının günde bir veya iki kez olduğu belirlendi. Yüksek lifli beslenen, düzenli egzersiz yapan ve yeterli sıvı tüketen kişilerin tuvalete çıkma olasılıklarının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Bununla birlikte, günde üç kereden fazla kabızlık veya ishal yaşayan kişilerin, organ hasarı ve depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarıyla ilişkili olan toksik bağırsak bakterilerine sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğu görüldü.
Çalışmanın sorumlu yazarı Dr. Sean Gibbons, “Genel olarak bu çalışma, bağırsak hareketi sıklığının tüm vücut sistemlerini nasıl etkileyebileceğini ve anormal bağırsak hareketi sıklığının kronik hastalıkların gelişiminde önemli bir risk faktörü olabileceğini gösteriyor.” dedi.
Araştırma için 1.425 yetişkin incelendi. Katılımcıların yaklaşık %83’ü beyazdı, %8,5’i ise Asyalıydı. Yaşları 19 ila 89 arasında değişiyordu ve %65’i kadındı. Ortalama VKİ 27’ydi, bu da fazla kilolu olarak nitelendiriliyor.
Katılımcılar ortalama olarak kaç bağırsak hareketi yaşadıklarını bildirdiler ve araştırmacılar onları dört gruba ayırdı: kabızlık (haftada bir veya iki hareket), düşük-normal (haftada üç ila altı hareket arasında), yüksek-normal (günde bir ila üç hareket arasında) ve ishal (günde üçten fazla hareket).
Araştırmacılar dışkı ve kan örnekleri topladı ve katılımcılara egzersiz, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının yanı sıra ruh sağlığı ve stres düzeyleri hakkında anket uyguladı.
Sonuçlar, yaş, cinsiyet ve vücut kitle endeksinin bağırsak hareket sıklığıyla önemli bir ilişkisi olduğunu gösterdi. Gençlerde, kadınlarda ve vücut kitle indeksi düşük olanlarda bağırsak hareketlerinin daha az olduğu görüldü.
Ayrıca, lif açısından zengin bir diyet uygulayan, yeterli sıvı tüketen ve düzenli egzersiz yapan kişilerin, bağırsak hareketi sıklığıyla (günde bir ila iki kez tuvalete gitme) ilişkili olan daha sağlıklı bağırsak bakterilerine sahip olma olasılığı daha yüksekti.
Çalışmanın başyazarı Johannes Johnson-Martinez, “Özellikle, dışkı bağırsakta çok uzun süre kalırsa, mikroplar mevcut tüm diyet lifini kullanır ve bunları fermente ederek kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürür. Bundan sonra, ekosistem proteinlerin fermentasyonuna geçer ve bu da kan dolaşımına girebilen çeşitli toksinler üretir.” dedi.
Çalışma, Cell Reports Medicine dergisinde yayınlandı.