Diyarbakır’da yaşayan Mahmut Orak, ailesi ile birlikte Covid-19 testi için Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne müracaat etti.
Orak ailesine ilaç yazılarak evine gönderildi. Aile bireylerinde iyileşme görülürken Mahmut Orak hastalığı atlatamadı ve bir kez daha hastaneye başvurdu.
Tedavisi süren Orak için 26 Haziran 2020’de Diyarbakır Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir heyet tarafından açıklama yapıldı.
Açıklamada dünyada ilk kez korona tanısı konulan ve yoğun bakımda tedaviye alınan Mahmut Orak’ın akciğerlerine ve kan dolaşımına ultraviyole ışın tedavisi uygulandığını ve bu uygulama sonrasında hastanın testinin negatif çıktığını belirtildi.
Mahmut Orak, taburcu edildikten sonra, başka hastaneye gittiğinde yapılan testinin pozitif olduğunu ve o dönem korktuğu için davacı olamadığını dile getirerek şikayetçi olarak suç duyurusunda bulundu.
Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci de Mahmut Orak’ın şikayet dilekçesine tanık olarak katıldı.
Prof. Dr. Cenap Ekinci, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Ankara’dan özel uçakla getirilen bir ticari şirkete ait cihazın, şirketin sahipleri nezaretinde birtakım bilim adamları ve doktorlar eşliğinde bazı hastalar üzerinde kullanıldığını iddia etti.
Ekinci, bu uygulamayla ilgili herhangi bir devlet hastanesinde kullanılmayla ilgili bir şey duymadıklarını ve 26 Haziran 2020 tarihli basın açıklamasında “46 yaşındaki M.O. isminde bir vatandaşta denedik ve iyileşti” dedikleri şahsın Mahmut Orak olduğunu belirtti.
Ekinci, hasta Mahmut Orak’ın dosyasını bilirkişilerle incelediklerini ve 2-3 gün sonra gönderilmesi gereken bir hastanın bir şekilde inandırıldığını ve ölme riskinin olduğunu belirtilerek bu tedaviyi kabul ettiğini söyledi.
Ekinci, hastanın iyileştirilmeden evine gönderildiğini ve bir ay sonra da şikayetlerinin geçmediğini belirtti.
Ekinci, tedavi sonrası tomografi sonuçlarının hastalığın iyileşmediğini net olarak gösterdiğini ve hasta ister iyileşsin ister iyileşmesin, ölsün veya ölmesin, Diyarbakır’ın neden deney testi olarak seçildiğini ve Mahmut’tan önce kaç kişiye bu uygulamanın yapıldığını bilmediklerini ifade etti.
İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapmayacaklarını söyledi.