enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

SPK’dan gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin yeni düzenleme

SPK’dan gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin yeni düzenleme
REKLAM ALANI
17.07.2024 14:27
2
A+
A-

Bu değişikliklere göre, gayrimenkul yatırım fonlarının kendi geliştirdikleri veya başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapmaları mümkün olacak. Ancak bu projeler, “bağımsız bölüm toplam brüt alanının yarısından fazlasının konut kullanımına ayrıldığı” projelerle sınırlı olacak.

GYF kurulmasına imkan sağlayan düzenlemeye göre, tüm yasal izinleri alınmış, projesi hazır ve onaylanmış, inşaata başlanması için gerekli tüm belgeleri tamamlanmış ve bağımsız bölüm toplam brüt alanının yarısından fazlası konut kullanımına ayrılmış projelere yatırım yapılabilecek. Bu hususlar, değerleme kuruluşlarının hazırlayacağı raporlarla tespit edilecek.

Projeye başlanmadan önce tüm yasal gereklilikler yerine getirilmelidir. Kurulan bu fonların unvanlarında “proje gayrimenkul yatırım fonu” ibaresine yer verilmesi zorunlu olacak. Proje GYF portföyleri, sadece proje geliştirilecek arsalar, gayrimenkul projeleri ve sınırlı sayıda para ve sermaye piyasası araçlarından oluşacak. Tapuda fon adına tescil edilen arsalar üzerinde en geç 3 yıl içinde tebliğ taslağında belirtilen şartları sağlayan gayrimenkul projesinin inşaatına başlanması gerekecek.

Yatırımcıların korunması için, fonun hasılat paylaşımı sözleşmelerinden doğan hakların, karşı taraf kamu kurumları ya da kamu bankaları olmadığı takdirde teminat altına alınması öngörülüyor. Ayrıca, inşaat işlerini yapacak müteahhitlerin yeterliliğine ilişkin olarak ilgili yönetmelikte düzenlenen müteahhitlik yetki belgesine sahip olmaları şartı aranacak.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Katılma payı ihracının veya fona iadesinin ayni olarak gerçekleştirilmesi proje gayrimenkul yatırım fonları için de mümkün olacak. GYF’lerin şemsiye fon yapısında da sadeleşmeye gidilerek, menkul kıymet yatırım fonlarına benzer şekilde, her katılma payı ihracı için ayrı bir ihraç belgesi düzenlenmesi şartıyla bir şemsiye fona bağlı farklı GYF’ler oluşturulabilecek.

GYF’lerin ihraç belgelerinin yalnızca fonlara ilişkin genel esasları içerecek şekilde düzenlenmesi gerektiği belirtilirken, daha önce bilgilendirme dokümanlarında yer alan detaylar kurucular tarafından yatırımcılarla imzalanacak fon ihraç sözleşmesinde yer alacak.

Olası yatırımcı mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amacıyla da değişiklikler yapıldı. Katılma payları yalnızca fon süresinin sonunda nakde dönüştürülebilen fonlarda, yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyebilecek nitelikteki bilgilendirme dokümanı değişikliklerinin yapılabilmesi için, değişikliğe onay vermeyen yatırımcılara fondan çıkış hakkı tanınması zorunlu tutuldu.

Yatırım komitesi üyelerinin aldığı kararlarla sınırlı olmak kaydıyla sorumlu olmalarına ilişkin değişiklik yapılırken, mevcut fonlardan portföyleri Proje GYF’lere uygun olanlar, değişikliğin yürürlüğe girmesinden itibaren 1 ay içinde Proje GYF’ye dönüşmek için SPK’ya başvuru yapabilecek.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.