enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Bilimsel araştırma: Maç izlemek sağlığa iyi geliyor

Bilimsel araştırma: Maç izlemek sağlığa iyi geliyor
REKLAM ALANI
17.07.2024 12:19
2
A+
A-

Yapılan bir çalışmaya göre, daha yüksek refaha sahip kişiler daha iyi fiziksel sağlığa sahip olma eğiliminde olup refah duygusu zayıf olan kişilere göre daha uzun yaşıyorlar.

İngiltere’deki Anglia Ruskin Üniversitesi’nden araştırmacılar, spor etkinliklerini canlı izlemenin sosyalleşme bakımından büyük yarar getirdiğini buldu ve diğer çalışmalar da televizyonda maç izlemenin bile duygusal refah sağladığını doğruladı.

Yapılan araştırmalar spor müsabakalarını televizyondan veya internetten izleyen kişilerin daha az depresif semptom gösterdiğini doğruluyor.

İngiltere’de yaşayan ve hükümet tarafından yaptırılan Taking Part Survey’e katılan 16 ila 85 yaş aralığındaki 7.209 yetişkinden elde edilen verileri analiz eden araştırmacılar, “Geçtiğimiz yıl canlı bir spor etkinliğine katılan İngiltere’deki insanların hayatlarından daha memnun olduklarını, hayatlarının daha değerli olduğunu düşündüklerini ve katılmayanlara göre daha az yalnız olduklarını tespit ettik” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

SOSYAL KİMLİK OLUŞTURMAYI SAĞLIYOR

Araştırmacılar, spor etkinliklerine katılmak için yeterli paraya sahip olmak veya birlikte gidilecek arkadaşlar gibi diğer faktörleri de göz ardı edemeyeceklerini söylerken, beyin taramaları, maç izlemenin iyi hissetmenin birincil nedeni olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, “Spor izlemenin olumlu etkisi muhtemelen sosyal kimlikle ilgilidir. İç grupların formülasyonu aracılığıyla bağlantı arıyoruz: Ortak bir şey paylaştığımız insanlardan oluşan topluluklar. Bu topluluklar kimliğimizin bir parçasını oluşturur ve bunlar aracılığıyla sosyal ve duygusal destek buluruz.” dedi.

Ayrıca belirli bir takımla özdeşleşen kişilerin diğer taraftarlardan daha yüksek düzeyde duygusal destek algıladığını da tespit edildi. Belçika’daki KU Leuven’deki bilim insanlarının belirttiğine göre, insanlar tuttuğu takım kazandığında topluca zaferin tadını çıkarıyor ancak kaybettiklerinde takımından uzaklaşma eğiliminde oluyor, böylece olumsuz ve psikolojik sonuçlardan da uzak kalıyor.

Japon araştırmacılar da, beyzbol gibi popüler sporları izlemenin psikolojik ödül ve iyi hissetmeyle ilişkili beyin bölgelerini nasıl aktive ettiğini göstermek için beyin görüntülemeyi kullandılar. Golf gibi daha az popüler sporları izlemek, beynin bu bölgesinde daha az aktiviteye neden oldu.

Bilim insanları, “Takımınızı ister evinizden, ister stattan destekleyin; bir spor taraftarı olmanın iniş çıkışlarını, bunun sizin için iyi olduğunu bilerek yaşayabilirsiniz; yeter ki bu deneyimi başkalarıyla paylaşın,” diye ekliyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.