enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5397
EURO
35,9365
ALTIN
3.004,89
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Öğretmenlik meslek kanunu meclisten geçti mi, son durum nedir?

Öğretmenlik meslek kanunu meclisten geçti mi, son durum nedir?
17.07.2024 10:12
A+
A-

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU

Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerin seçilmesini, yetiştirilmesini, atanmasını, haklarını, görev ve sorumluluklarını, ödül ve cezalarını, kariyer basamaklarında ilerlemelerini düzenler. 39 maddeden oluşan Öğretmenlik Meslek Kanunu’na göre uzman öğretmenlik için en az 10 yıl, başöğretmenlik için ise uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmetin bulunması, kademe ilerleme cezasının bulunmaması ve akademi tarafından verilen eğitim programlarının tamamlanması şartı yeterlidir.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU MECLİSTEN GEÇTİ Mİ?

Meslek kuruluşları ve muhalefetin tepkilerine rağmen TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri başlayan Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin görüşmeleri ekim ayına ertelenmiştir.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NEDİR?

Öğretmenlik Meslek Kanunu, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamalarını ve mesleki gelişimlerini düzenler. Kariyer basamaklarında ilerlemelerini sağlayarak öğretmenliği kariyer meslek olarak tanımlar, mesleki gelişimlerini destekler ve özlük haklarının iyileştirilmesini sağlar.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU MADDELERİ NELER?

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alan maddeler şunlardır:

  • Öğretmenlerin seçilmesi, yetiştirilmesi, atanması, hakları, görevleri, sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer basamaklarında ilerlemeleri.
  • Milli Eğitim Akademisi’nin kurulması, görevleri ve teşkilat yapısı.
  • Kariyer basamaklarında ilerlemede sınav ve mesleki çalışmalar şartı kaldırılması.
  • Uzman öğretmenlik için en az 10 yıl, başöğretmenlik için ise uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmetin bulunması, kademe ilerleme cezasının bulunmaması, akademi tarafından verilen eğitim programlarının tamamlanması şartının yeterli olması.
  • 20 yıllık çalışma süresini tamamlayan öğretmen ve uzman öğretmenlerin doğrudan başöğretmen unvanı için başvurabilmesi.
  • Eğitim çalışanlarına yönelik şiddet cezalarının artırılması.
  • Öğretmen adaylarına eğitim süresi boyunca ek gösterge üzerinden ödeme yapılması.
  • Başarılı adayların puan üstünlüğüne ve tercihlerine göre atanması.
  • Eğitim kurumu müdürü veya müdür yardımcısı olarak görevlendirilecek adayların Milli Eğitim Akademisi’nin yönetici yetiştirme programına alınması.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.