enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5261
EURO
36,1556
ALTIN
2.963,72
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Restoranlardaki fahiş fiyat artışlarına yeni çözüm önerisi

Restoranlardaki fahiş fiyat artışlarına yeni çözüm önerisi
15.07.2024 11:53 | Son Güncellenme: 15.07.2024 15:15
A+
A-

Restoranlardaki Fiyat Artışlarına İndirim Çağrısı

Son dönemdeki yüksek fiyat artışları karşısında Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES), üyelerine yüzde 10 indirim çağrısı yaptı.

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl’ün Açıklamaları

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, Milliyet gazetesine yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Yüksek fiyatların sadece bizim sektörümüze özgü olmadığının farkındayız. Ancak restoranlarda fiyat belirleyen temel unsurlar olan personel giderleri, ham madde maliyetleri ve kira maliyetlerindeki artışlar, menü fiyatlarımıza doğrudan yansımaktadır.”

Fahiş Fiyatlarla Mücadele

Bingöl, sektörde fahiş fiyat uygulayan işletmelerin bulunduğunu kabul ederek, “TÜRES ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle uygulamaya konulan kapı menüleri sayesinde, müşteriler mekanlara girmeden fiyatları görebiliyorlar. Fahiş fiyatlar karşısında tavır alarak, müşteriler işletmelerin kendini düzeltmelerine katkı sağlayabilir” dedi.

Ortalama Hesap Tutarı

Bingöl, 4 kişilik bir ailenin ortalama hesap tutarının konuma ve sunduğu hizmetlere göre değiştiğini belirtti. İstanbul’da Esenler gibi bölgelerde ortalama 1200-1600 TL arasında bir hesap beklenirken, Bebek gibi daha lüks semtlerde bu tutar 3000-4000 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Yüzde 100’e Varan Fiyat Artışları

Yeme-içme sektöründe fiyatların genel olarak yüzde 75 ile yüzde 100 arasında arttığını belirten Bingöl, “Ham madde fiyatlarındaki artışların yüzde 100’ü aştığı, hatta bazı ürünlerde yüzde 200’e ulaştığı göz önüne alındığında, sektörümüzde fiyat artışlarının ortalama yüzde 80’de kalması önemli bir başarıdır” dedi. Bingöl ayrıca, sektörde ham madde dışında 200’e kadar girdi kalemi bulunduğunu ve bunların da maliyetleri etkilediğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.