2023’te 178 milyon 44 bin 153 dolar olan su ürünleri ihracatı, 2024’te hem değer hem de miktar olarak büyüdü. İhracat miktarı %14 artarak 31 bin 214 tondan 35 bin 595 tona yükseldi.
Doğu Karadeniz’in su ürünlerine en çok talep Rusya Federasyonu, Vietnam ve Belarus’tan geldi.
Bölge ayrıca Litvanya, Bulgaristan, Filipinler, İspanya, Kenya ve Azerbaycan’a da su ürünleri ihraç etti.
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bölgedeki su ürünleri potansiyeline dikkat çekerek, “Türk somonundan deniz salyangozuna, balık unundan balık yağına kadar çok önemli bir potansiyele sahibiz. Bu potansiyelin daha iyi değerlendirilmesi için Trabzon’da bir Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması artık şart” dedi.
Gürdoğan ayrıca, “Trabzon Havalimanı’ndaki atıl PTT binasının soğuk hava deposu olarak kullanıma açılması gerekiyor. Eğer kısa sürede gerekli adımları atmazsak, bu büyük potansiyeli heba etmiş olacağız. Yetkililerden bu ihtiyaçlarımızı bir an önce çözüme kavuşturmalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
DKİB, 2025 yılı için su ürünleri ihracatını çok daha yüksek seviyelere taşımayı hedefliyor. Ekonomiye daha fazla katkı sağlanması amacıyla çalışmaların hız kesmeden devam edeceği ifade edildi.