enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6369
EURO
37,1691
ALTIN
3.150,00
BIST
9.999,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
12°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Pazar Az Bulutlu
12°C

Dünyanın manyetik kutbunun konumu değişiyor

Dünyanın manyetik kutbunun konumu değişiyor
21.01.2025 23:01
A+
A-

Manyetik Kuzey Kutbu’ndaki Değişimler Navigasyon Sistemlerini Güncellemeye Zorluyor

Dünya’nın manyetik alanı sürekli değişiyor ve bu, Dünya üzerindeki konumların belirlenmesini etkiliyor. Manyetik alanın dinamik doğası, küresel navigasyon sistemlerinin sürekli olarak güncellenmesini gerektiriyor.

Tüm Navigasyon Sistemlerinin Güncellenmesi Gerekiyor

Manyetik kuzey kutbunun yeni konumunu belirleyen bir ekipte yer alan Dr. William Brown, bu değişikliklerin havacılık ve ordu dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde önemli etkileri olacağını vurguladı. Hava yolları, uçaklarının navigasyon sistemlerini güncellemek zorunda kalırken, NATO bünyesindeki ordular da navigasyon sistemlerini yeniden düzenleyecek.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi’nden Dr. Arnaud Chulliat, manyetik kuzeyin gelecekteki konumuna ilişkin önceki tahminlerinin son güncellemeyle doğrulandığını belirtti.

Manyetik Kuzeyin Hızlı Hareketi

Bilim insanları, manyetik kuzey kutbunun son yıllarda alışılmadık derecede hızlı bir şekilde hareket ettiğini ifade ediyorlar. Bu hareketin nedenleri hala tam olarak anlaşılamamış durumda.

Dünya Manyetik Modeli

Küresel konumlandırma sistemleri, manyetik kuzeyi bulmak için Dünya Manyetik Modeli’ni kullanıyor. Bu model, İngiliz Jeoloji Araştırmaları Merkezi ve NOAA tarafından geliştiriliyor ve manyetik kuzeyin geçmiş hareketlerine dayanarak gelecekteki kaymaları tahmin etmek için kullanılıyor.

1831’de Kaptan Sir James Clark Ross, manyetik kuzey kutbunu gerçek Kuzey Kutbu’nun yaklaşık 1610 kilometre güneyinde buldu. O zamandan beri kutup doğuya doğru kayarak Sibirya’ya doğru ilerliyor. Bu hareketin hızlanması, bilim ve teknoloji alanlarında büyük bir ilgiyle takip ediliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.