enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Erdoğan’dan Esad açıklaması: Görevi Hakan Fidan’a verdim

Erdoğan’dan Esad açıklaması: Görevi Hakan Fidan’a verdim
REKLAM ALANI
12.07.2024 21:19
1
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO Zirvesi ve Dış Politikadan Öne çıkan Açıklamaları

NATO Zirvesi ve İttifakın Önemi

Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere ziyaret ettiği ABD’nin başkenti Washington’dan dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Zirvenin, NATO’nun birlik ve bütünlük sergilenmesi açısından önemli olduğunu belirten Erdoğan, zirve kapsamında ele alınan konuları ve alınan kararları basın toplantısında ayrıntılı bir şekilde paylaştığını hatırlattı.

Terörle Mücadele ve Kısıtlamaların Kaldırılması

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Ek olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan terörle mücadele konusuna da değindi. Terörle mücadeledeki kararlılıklarını vurguladı ve müttefiklerinden samimi destek beklediklerini ifade etti. Ayrıca, savunma sanayi ticareti önündeki kısıtlamaların süratle kaldırılması gerektiğini söyledi.

Bilindiği üzere, NATO’nun Vilnius Zirvesi’nde tüm müttefikler bu yönde taahhüt vermişlerdi. Ancak bazı NATO üyeleri taahhütlerine rağmen olumsuz tutumlarını sürdürdü. Erdoğan, bu duruma zirve esnasında gerçekleştirdiği ikili görüşmelerde işaret ederek, “NATO müttefikleri arasında artık kısıtlamaları konuşmak istemiyoruz” dedi.

Ukrayna-Rusya Savaşı: Diplomasi ve Barış Çağrısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin yaklaşımını açıkladı. Türkiye’nin ilk günden bu yana dengeli bir tutum sergilediğini vurguladı ve savaşın diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savundu. İstanbul sürecinin devam ettirilmeye hazır olduklarını belirtti.

NATO Genel Sekreterliği ve Hollanda’nın Desteği

NATO’nun yeni Genel Sekreteri olarak ilan edilen eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte’ye hassasiyetlerini ilettiğini söyledi. Rutte’nin bu doğrultuda hareket edeceğine inandığını dile getirdi.

Görev süresi dolmak üzere olan Genel Sekreter Jens Stoltenberg’e de teşekkürlerini iletti. Son 10 yıldaki özverili çalışmaları ve Türkiye ile geliştirdiği yakın işbirliği için minnettarlığını ifade etti.

Savunma Sanayi: ABD ve Batı’nın Kaygıları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın hızlı bir değişim içinde olduğunu ve büyük güçlerin bu değişimde rol oynadığını belirtti. “Güçlü olanların cirit attığı bir dünya düzeniyle karşı karşıyayız” ifadesini kullandı.

Örneğin, Rusya ve Çin arasındaki dayanışma Batı’yı rahatsız ediyordu. Batı, Ukrayna’ya büyük destek sağlıyordu ancak bekledikleri sonucu henüz alamadılar. Bu nedenle NATO’nun varlığı onları biraz rahatlatıyordu.

Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile iletişim halinde olduğunu söyledi. Adil bir yaklaşım sergilemenin önemli olduğunu vurguladı. Tahıl Koridoru konusunda atılan olumlu adımlara değindi ve bu koridorun yeniden açılmasını umduğunu dile getirdi.

NATO Üyeliği: Türkiye’nin Mütekabiliyet Beklentileri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin NATO üyeliğine ilişkin bir fayda-maliyet analizi yaptığında mütekabiliyet ilkesine aykırı bir konuma düşmediklerini belirtti. Ancak terörle mücadelede NATO’nun müdahalesine henüz istedikleri cevabı alamadıklarını ifade etti.

Almanya, Fransa ve İngiltere gibi ülkelerin terörle mücadelede Türkiye’yi yalnız bıraktıklarını ve hatta destek verdikleri teröristlere yardım ettiklerini söyledi. Almanya ile Akkuyu Nükleer Santrali ve Eurofighter Typhoon uçak alımı gibi konularda da sorunlar olduğunu belirtti.

NATO Genel Sekreter Yardımcılığı Talebi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin NATO Genel Sekreter Yardımcılığı talebini de gündeme getirdi. Türkiye’nin ittifaka yaptığı katkının göz önüne alınmasını istedi. Rutte’nin Türkiye’ye ziyaretini takiben bu konuyu yeniden görüşeceklerini söyledi.

F-16 ve F-35 Meseleleri

Erdoğan, F-35 programına dönüş ya da F-16 ile mahsuplaşma konusunda önceliklerinin F-16 talebinin karşılanması olduğunu belirtti. Alt kümelerde farklı durumlar olabileceğini ancak parasal ilişkileri gündeme almak istemediklerini söyledi.

ABD Başkanı Biden’ın F-16 sorununu birkaç hafta içinde çözeceğini söylediğini hatırlattı. Türkiye’nin şu anda F-16’ları modernize edecek yeterli teknik kadro ve atölyeye sahip olduğunu vurguladı.

Suriye ve Beşar Esad ile Görüşme Planları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme planlarını da paylaştı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a bu konuda görev verdiğini ve yol haritasını belirledikten sonra harekete geçeceklerini söyledi.

Türkiye’nin Suriye’de adil bir barışın mümkün olduğuna inandığını ve bu barışın Türkiye’ye en çok fayda sağlayacağını vurguladı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.