enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4462
EURO
36,6004
ALTIN
3.089,45
BIST
9.790,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Açık
11°C
Pazar Açık
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C

Mersin’de "plastiksiz sahiller" için çevre dostu proje

Mersin’de "plastiksiz sahiller" için çevre dostu proje
16.01.2025 11:59
A+
A-

Mersin Plastiksiz Sahiller İçin AB Hibe Programından Başarılı Oldu

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği (AB) HORİZON İnovasyon Programı ve AB Misyonu “Okyanuslar ve Sularımızı Onarın” kapsamında yer alan REMEDIES konsorsiyomu programının bir parçası olan “Plastiksiz Kıyılar için Birleş!” projesi programına başvurdu.

Proje, “Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleşiyoruz!” başlığıyla değerlendirildi ve en başarılı proje seçildi.

Proje kapsamında Büyükşehir birimlerinde plastik şişe kapağı toplama kampanyası ile Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde pet şişe toplama kampanyası başlatıldı.

İkinci adımda Adnan Menderes sahil şeridi boyunca pilot alana 6 adet içme suyu çeşmesi ve 6 adet plastik toplama kumbarası yerleştirilecek. Vatandaşların plastik kullanımı azaltılarak atık oluşumunun önlenmesi hedefleniyor. Uygulama ile Mersin sahillerinin kara kaynaklı plastik atıklardan korunması amaçlanıyor.

Toplanan plastik atıklardan küçük bitki saksıları üretilecek ve saksılar yeniden bitki ekiminde kullanılacak. Geri dönüşüm sistemine dahil olan vatandaşlara kompost ürünü hediye edilecek.

Vatandaş farkındalığının artırılması için 100. Yıl Mercan İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde 6-18 yaş arası 1200 vatandaşa atık ayrıştırma, geri dönüşüm, geri kazanım ve sıfır atık konularında eğitim faaliyetleri verilecek.

Kıyı şeridi ve nehir şeridi temizliği etkinliği kapsamında 6 adet temizlik etkinliği gerçekleştirilerek, 150 vatandaşa plastik kirliliği ve doğaya olan zararları konusunda yerinde bilinçlendirme sağlanacak. Proje kapsamında kentteki 4 farklı kıyı alanında kıyı temizliği yapılacak. Ayrıca Çiniligöl ve Göksu Deltası’nda da temizlik faaliyeti gerçekleştirilecek.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’ndan Çevre Mühendisi Yakup Berkay Işık, projeye ilişkin olarak, “Daire başkanlığı olarak, Avrupa Birliği HORİZON İnovasyon Programı kapsamında REMEDIES Vakfı’nın ‘Okyanuslar ve Sınırlarımızı Onarın Projesi’ne ‘Unite for Plastic-Free Mersin Coasts’ isimli projemizle bir başvuru gerçekleştirmiştik. Başvurumuz REMEDIES Programı tarafından en başarılı başvuru kabul edildi. Bunun Türkçe adı; ‘Plastiksiz Mersin Sahilleri İçin Birleş!'” dedi.

Kazandıkları hibe proje kapsamında oluşturacakları toplama noktalarıyla geri dönüşümü kent geneline de yayacaklarını sözlerine ekleyen Işık, “Adnan Menderes sahil kısmına 6 adet plastik toplama kafesi koyacağız. Yine 6 adet su çeşmesi koyacağız. Burada da aslında vatandaşların plastik su şişesi almasını önleyerek doğayı korumuş olacağız. Kendi termoslarıyla ve mataralarıyla sularını doldurabilecekler ve çevreyi daha az kirletmiş olacağız” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi birimlerinde de mavi kapak toplama kampanyası yürüttüklerini aktaran Işık, “Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezimizde de plastik toplama kafesimiz Caretta’yı temsilen bir kafesimizde plastikleri ayrı topluyoruz. Bütün bu topladığımız plastikleri geri dönüştürerek saksı elde etmeyi ve üretmeyi hedefliyoruz. Ürettiğimiz saksıları da yeniden bitki ekiminde, bitki kullanımında yararlanacağız ve geri dönüşümü sağlamış olacağız. Yine proje kapsamında bilim merkezimize 1 adet akıllı atık toplama otomasyonu koyacağız. Buraya gelen vatandaşlarımız ve öğrencilerimize, getirdikleri geri kazanılabilir atıkları buraya atmaları karşılığında, belediyemizin ürettiği komposttan hediye vereceğiz. Geri kazanımı özendirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde de küçük yaşlardan itibaren sıfır atık, atık yönetimi ve çevre koruma kültürünü oluşturmayı hedeflediklerinden söz eden Işık, “Bu kapsamda daire başkanlığımız bünyesinde son 1 yılda, yaklaşık olarak 11 adet eğitim ve farkındalık çalışması yaptık. Projemiz kapsamında yine 6 adet kıyıda plastik toplama etkinliği yapacağız. Bunların 4 tanesi Mersin sahillerindeki plajlarımızda olacak. 2 adet de yine bölgemizde bulunan akarsu ve gölde sahil temizleme etkinliği ve plastik toplama etkinliğimizde bulunacağız. Umarım geri kazanımı yaygınlaştırarak devam ederiz ve çevremizi ve doğamızı koruyarak gelecek nesillere güzel bir çevre bırakmış oluruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.