enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5261
EURO
36,1556
ALTIN
2.963,72
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Yunanistan neden haftada 6 günlük çalışma düzenine geçti?

Yunanistan neden haftada 6 günlük çalışma düzenine geçti?
12.07.2024 15:37
A+
A-

Yunanistan Karşı Akıma Kürek Çekiyor: Altı Günlük Çalışma Haftasına Geçiş

Yunanistan, küresel bir eğilim olan dört günlük çalışma haftasına doğru yönelirken ters bir yönde ilerliyor. Başbakan Miçotakis’in sağcı hükümeti tarafından eylülde açıklanan ve 1 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni çalışma yasası, işverenlere çalışanları altıncı gün çalıştırmaları için günlük ücretlere %40 ek ödeme yapma imkanı tanıyor.

Bu yeni düzenlemeye göre, günlük ücreti 100 Euro olan bir işçi, daha önceki haftalık 500 Euro kazancı yerine 640 Euro kazanacak. Ancak işverenler bu çalışma düzenini benimsediklerinde, tüm çalışanlarına eşit şekilde uygulamakla yükümlüler.

Çalışanlar, ikinci bir yarı zamanlı işte çalışarak günde toplamda 13 saate kadar çalışma olanağına sahip olacak. Böylece bir çalışan haftada 78 saate kadar çalışabilecek.

Yunanistan’ın Çalışma Sistemini Değiştirmesinin Nedenleri

Miçotakis, yaşlanan nüfus ve nitelikli işçi açığının bu yeni düzenlemeyi gerektirdiğini ifade ediyor. Eurostat verilerine göre, 2010 yılında patlak veren borç krizi sonrasında 500 binden fazla Yunan vatandaşı ülkeyi terk etti.

Eurostat’ın verileri, Yunanların halihazırda diğer birçok Avrupalıdan daha uzun saatler çalıştıklarını ortaya koyuyor. Ancak sendikalar, bu yasanın çalışma koşullarını bozacağını, tükenmişliği artıracağını ve çalışanların yaşam kalitesini düşüreceğini savunuyor.

Yunanistan Genel İşçi Konfederasyonu (GSEE) yöneticisi George Dimitriadis, “Bu yaklaşım çağdışı ve iş-yaşam dengesini iyileştirmeyi amaçlayan modern eğilimlerle uyumsuz.” dedi.

Dimitriadis, “Destekçiler altı günlük çalışma haftasının verimliliği artıracağını iddia etseler de GSEE, uzun vadeli sonuçların olumsuz olacağına ve daha yüksek sağlık harcamaları ile tükenmişlik kaynaklı verimlilik düşüşlerine yol açacağına inanıyor.” ifadelerini kullandı.

Dünya Dört Günlük Çalışma Haftasına Yöneliyor

Yunanistan’ın altı günlük çalışma haftasına geçmesi, küresel eğilimlerle de çelişiyor. Yunanistan çalışma saatlerini uzatırken, diğer ülkelerde eğilim çalışma günlerini azaltmak yönünde.

2022’de Belçika, işçilerin çalışma günlerini beşten dörde indirmelerine izin veren bir yasa çıkardı. Singapur da bu yılın nisan ayında çalışanların mesai günlerini kısaltacağı bir düzenlemeye geçiş yapacağını duyurdu.

ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Japonya, Güney Afrika, Kanada, İspanya, İrlanda ve İzlanda gibi ülkelerde benzer pilot programlar denendi. Birleşik Krallık’ta dört günlük çalışma haftasını deneyen 61 şirketten 54’ü sisteme devam etti ve 31’i geçişi kalıcı hale getireceklerini açıkladı.

2022 yılında yürütülen dünyanın en kapsamlı kısa çalışma programı denemelerinden biri, dört gün çalışan işçilerin beş günlük bir hafta boyunca çalışanlarla eşit derecede üretken olduğunu gösterdi. 4 Day Week Global adlı bir kuruluşun İrlanda’da 33 şirket ve 900’den fazla çalışanla yaptığı deneme, “türlü büyüklükteki işletmeler tarafından olumlu karşılanan bir başarı” olarak değerlendirildi.

Kuruluşun Güney Afrika ve Brezilya gibi Batı dışı ekonomilerde yürüttüğü pilot uygulamalar da olumlu sonuçlar verdi ve hem gelirlerde hem de çalışanların refahında artışlar kaydedildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.