enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9971
EURO
38,0394
ALTIN
2.833,69
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Erdoğan’ın sözlerine Kremlin’den yanıt geldi

Erdoğan’ın sözlerine Kremlin’den yanıt geldi
REKLAM ALANI
12.07.2024 13:56
1
A+
A-

Rusya, Karadeniz Tahıl Anlaşmasının Yenilenmesine İlişkin Tüm Seçenekleri Düşünüyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov, Cuma günü basına yaptığı açıklamada, Rusya’nın Karadeniz tahıl anlaşmasının yeniden başlatılmasına ilişkin her türlü senaryoyu değerlendirdiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Perşembe günü gerçekleştirdiği görüşmenin ardından konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Rusya ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan Karadeniz tahıl anlaşmasının yanı sıra Karadeniz’de deniz güvenliğini de görüştüklerini ifade etti. Temmuz 2023’te sona eren bu anlaşma, Rusya ve Ukrayna’nın bir yıl boyunca Karadeniz üzerinden tarımsal ürün ihracatını kolaylaştırıyordu.

Rusya, anlaşmanın yenilenebilmesi için kendi tarım ürünlerinin dünya pazarlarına erişimindeki engellerin kaldırılması gerektiğini daha önce belirtmişti. Peskov, Erdoğan’ın açıklamaları üzerine Cuma günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın herhangi bir anlaşmayı reddetmediğini ve Başkan Putin’in defalarca diyaloğa açık olduğunu vurguladı.

Peskov, tahıl konusunda varılacak her türlü anlaşmanın mevcut küresel koşullar göz önünde bulundurularak daha geniş bir bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Erdoğan’ın Açıklamaları

Erdoğan, Karadeniz Tahıl Girişimi ile ilgili bir soruya yanıt olarak, bu konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü ve gelişmeleri takip edeceklerini belirtti. Washington’da soruları yanıtlayan Erdoğan, “Her iki tarafı bu konuda birleştirirsek inşallah Karadeniz Tahıl Girişimi’nin adımlarını da atmış oluruz. Bir İstanbul Dolmabahçe buluşmasını burada hayata geçirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Peskov, Rusya’nın Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile işbirliği yapmaya açık olduğunu ancak bunun karşılıklı yarar sağlayan koşullar altında gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Rusya’nın kendi endişelerinin dikkate alınması ve dünya pazarlarındaki rekabet eşitliğinin sağlanması gerektiğini belirtti.

Karadeniz tahıl anlaşmasının yeniden başlatılması, küresel gıda güvenliği açısından hayati önem taşıyor. Anlaşma sona erdiğinde dünya tahıl piyasaları önemli ölçüde etkilendi ve gıda fiyatlarında artışlara yol açtı.

Türkiye, Rusya ve Ukrayna’nın yanı sıra Birleşmiş Milletler, anlaşmanın yenilenmesi için diplomatik çabalarını sürdürüyor. Anlaşmanın yenilenmesinin, küresel gıda güvenliğini sağlamak ve devam eden Ukrayna krizinde barışçıl bir çözüme katkıda bulunmak için hayati önem taşıdığı düşünülüyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.