enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0534
EURO
38,0712
ALTIN
2.826,83
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Sokaklar karanlıktan kurtuldu

Sokaklar karanlıktan kurtuldu
REKLAM ALANI
12.07.2024 13:47
7
A+
A-

İktidarın Belediyelere Yüklediği Genel Aydınlatma Yükümlülüğü Teklifi TBMM’den Döndü

İktidarın, sözde tasarruf tedbirleri kapsamında cadde, sokak ve park gibi genel aydınlatma giderlerini belediyelere devretme girişimi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) reddedildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasa teklifi, belediyelerin genel aydınlatma giderlerini karşılama payını üç kat artıracak ve Cumhurbaşkanı’na bu payı altı kata kadar yükseltme yetkisi verecek tartışmalı bir madde içeriyordu.

SÖZCÜ gazetesinin “Sokaklar Kararacak” başlığıyla duyurduğu haberi örnek gösteren muhalefet, bu düzenlemenin seçmenlere ceza niteliği taşıyacağını belirtti. Komisyondaki tüm muhalefet parti temsilcileri düzenlemeyi eleştirirken, iktidar kanadından da destek görmedi.

Görüşmelerin ardından hem iktidar hem de muhalefet partilerinin sunduğu ortak önergeler komisyonda oy birliğiyle kabul edildi ve tartışmalı madde tekliften çıkarıldı. Bu sonucun “yumuşama” siyasetinin bir göstergesi olduğu yorumları yapılıyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

11,7 Milyarlık Ek Yükten Kurtulundu

Mevcut düzenlemeye göre, cadde, sokak ve park gibi genel aydınlatma giderlerinin büyükşehirler için %10’u, diğer belediyeler için ise %5’i belediyelerin bütçe gelirlerinden kesiliyor.

İptal edilen düzenleme ile bu oranlar üç katına çıkarak %30 ve %15’e yükselecekti. Ayrıca Cumhurbaşkanı’na bu oranları iki katına kadar artırma yetkisi veriliyordu. Bu durumda, Cumhurbaşkanı’nın yetkisini kullanması halinde belediyelerin elektrik giderleri 5 milyar 860 milyon TL, toplamda ise 11,7 milyar TL artacaktı.

Komisyon görüşmelerinde ayrıca teklifte yer alan “çifte maaş” düzenlemesi de bazı kişilere ayrıcalık sağladığı gerekçesiyle eleştirildi. AKP’li Orhan Yeğin, bürokrat tanımı yapılmadan doğrudan TC kimlik numarasıyla çifte maaşın engellenmesi önerisinde bulundu. Maddenin genel kurulda düzeltilmesine karar veren komisyon, teklifi gece yarısı kabul etti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.