enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4226
EURO
36,3212
ALTIN
3.063,15
BIST
9.910,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Yağmurlu
6°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Çok Bulutlu
6°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
7°C

Bilim insanları daha önce bilinmeyen 44 yeni yıldız keşfetti

Bilim insanları daha önce bilinmeyen 44 yeni yıldız keşfetti
10.01.2025 15:07
A+
A-

Dragon Arc Galaksisi’nde Çok Sayıda Yıldız Keşfedildi

Dünya’dan 6,5 milyar ışık yılı uzaklıktaki Dragon Arc galaksisinden gelen görüntüler, evrenin yaklaşık yarısı kadar yaşlı bir dönemi gösteriyor. Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu’nun güçlü kameralarını ve kütle çekimsel mercekleme etkisini kullanarak bu uzak galakside 44 yeni yıldız keşfetti.

Kütle çekimsel mercekleme, büyük gök cisimlerinin yoğun kütle çekim alanlarının arka plandaki nesnelerin görüntülerini büyütmesine neden olan doğal bir fenomendir. Bu sayede, uzaktaki yıldızların ışığı yüzlerce hatta binlerce kez büyütülebilir ve hassas teleskoplar tarafından tespit edilebilir.

Bu keşif, evrenin derinliklerinde şimdiye kadar bulunan en fazla sayıda yıldızın tespitiyle yeni bir rekora imza attı. Durham Üniversitesi’nden bilim insanları, bu 44 yeni yıldızın Dragon Arc galaksisine ait olduğunu ve 4 milyar ışık yılı uzaklıktaki Abell 370 gökada kümesinin arkasında yer aldığını belirtti.

Durham Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mathilde Jauzac, “kozmik öğlen vakti”nin evrendeki yıldız oluşumlarının en yoğun olduğu dönem olduğunu ancak bu nesnelerin gözlemlenmesinin zor olduğunu söyledi. “Dragon Arc’ta tespit ettiğimiz bu çok özel yıldız türüne ‘kırmızı süper dev’ diyoruz ve gözlemlenmeleri çok güç. Çevrelerinde çok fazla toz bulunuyor ve bu toz onları normal araçlar için görünmez kılıyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.