Okul öncesi ve ilköğretim okul açma-kapama yönetmeliğini değiştiren Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), valiliklerin yetkisini kısıtladı. Yönetmelik güncellemesinin ardından bakanlık, tüm illerden öğrenci sayısı az olan okulların belirlenmesini istedi. Açıklamaya göre öğrenci sayısı 5’in altında olan okullar kapatılacak.
Bir yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı, köy okullarının açık kalması için öğrenci şartını 10’dan 5’e indirmişti. Bakanlık, “eğitimde fırsat eşitliği” vurgusuyla köy okullarının kapatılmayacağına dair söz vermişti. Ancak bakanlık değişikliğiyle birlikte bu sözler unutuldu.
Okulların kapatılmasıyla birlikte köylerde tek kamu görevlisi imamlar kaldı.
MEB’in kararıyla Iğdır, Isparta, İzmir, Mersin, Sakarya ve Sivas’ta son 10 günde 42 okul kapatıldı. Sakarya’da 2, Sivas’ta ise 36 okul kapatıldı. Sivas’ta kapatılan okullar arasında 14 öğrencisi bulunan 56 yıllık Yıldızeli Karakoç Köyü İlkokulu da yer alıyor.
Kapatılan Karakoç Köyü İlkokulu’nun internet sitesinde, “1968’de eğitime başlayan okulumuz hâlâ ayaktadır. Eski binada sportif faaliyetler yaparken, eğitime yeni binada devam ediyoruz” ifadeleri yer alıyor. AKP’nin 11 yıllık iktidarı boyunca kapattığı 20 bin 243 köy okulu gibi bu köydeki her iki okul binası da çürümeye terk edildi.
Yıldızeli Çöte Köyü İlkokulu’nda 1 öğretmen ve 19 öğrenci bulunuyor. Okulun il ve ilçe merkezine uzaklığı 65 kilometre. Kışın yoğun kar yağan Sivas’ta bu köyün çocukları okula ulaşmak için her gün en az 1 saat yol almak zorunda kalacak. Okula gidiş-dönüş 130 km yol ve asgari 2 saat sürecek. Kar yağdığında ise bu süre günde 4 saate kadar çıkıyor.
Sakarya Akyazı Şehit Ahmet Karaman İlkokulu ve Ortaokulu da kapatılıyor. Okulda orta kısımda 22, ilkokulda 12 olmak üzere toplam 34 öğrenci eğitim görüyor. İzmir-Karaburun Küçükbahçe İlkokulu 2 yıl önce kaymakamın da katıldığı törenle açılmıştı.
Milli Eğitim Bakanlığı, 1 yıl önce öğrenci sayısı ne olursa olsun okulların açık kalacağına dair söz verdi. Ancak bu söz tutulmadı. Sivas-Merkez Serpincik Köyü İlkokulu’nda okuyan 6 öğrenci de ortada kaldı.
Son zamla kadrolu öğretmenlerin 1 saatlik ek ders ücreti 107.7 lira, sözleşmeli öğretmenlerin ise 91.9 lira oldu. Yoksulluk sınırının altında görev yapan öğretmenlerin 1 saatlik ek ders ücreti, günün ekonomik koşullarında çok daha düşük kalıyor. Temmuz maaş zammıyla bir saatlik ek ders ücreti kadrolularda 107.7 TL, sözleşmelilerde 91.9 TL olarak belirlendi. Ek ders ücretleri yüzde 100 artırılarak, ek ders ödeme katsayıları gündüz öğretimi için 280 TL, gece öğretimi için 300 TL’ye çıkarılmalı.