enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

İstanbul’da toplu ulaşımda öğrenci indirimine yaş sınırı getirildi

İstanbul’da toplu ulaşımda öğrenci indirimine yaş sınırı getirildi
REKLAM ALANI
11.07.2024 19:14 | Son Güncellenme: 11.07.2024 19:15
1
A+
A-

İstanbulkart Yönetmeliğine Öğrenci Tanımında Değişiklik

İstanbulkart yönetmeliği, 30 yaşından büyük öğrencilere uygulanacak indirimi düzenleyen bir değişikliğe uğradı. Yeni düzenleme uyarınca, 30 yaşını aşan öğrencilere UKOME kararı doğrultusunda belirlenen Tam İstanbulkart, Aylık Tam Mavi Kart ve Tam Aktarma bedellerinde yüzde 10 oranında indirim uygulanacak.

Bu değişiklik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi. AKP’li üyeler, düzenlemenin eşitlik ilkesine ve hukuka aykırı olduğunu öne sürerek karara karşı çıktı. AKP’li Meclis Üyesi Muhammet Kaynar, “Seçim öncesinde ulaşımı ucuzlatacağız ve ücretsiz yapacağız diyenler, şimdi öğrencilerin ulaşım haklarını adım adım elimizden alıyorlar. Bu kararı son derece yanlış buluyoruz” dedi.

CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan, “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına erişebilseydik, kimin öğrenci olup olmadığı anlaşılırdı. Ancak 2019’dan bu yana bu verilere ulaşım konusunda sıkıntı yaşıyoruz. 30 yaş üstü öğrenciler artık yüzde 10 indirim hakkına sahip olacak. 2019’dan sonra toplam öğrenci sayısı azalmasına rağmen, 30 yaş üstü öğrenci sayısı hayatın olağan akışına aykırı bir şekilde 122 binden 270 bine yükseldi” diye konuştu.

Özcan, hayat pahalılığının İstanbul halkının alım gücünü düşürdüğünü belirtti. “Bazı işletmeler, çalışanlarını açık öğretim fakültelerine kaydettirerek öğrenci kartı almalarını sağlıyor. Bu durum, İBB kasasından 3 milyar Türk lirasından fazla kaynak israfına yol açıyor. Bu düzenlemeyle İstanbulluların sırtına daha fazla yük binmesini engellemeyi amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Özcan, “AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi, bir yılda toplu ulaşıma yüzde 200 zam yaptı. İBB ise son 1,5 yılda ulaşım ücretlerini 9,90 Türk lirasından 17,70 Türk lirasına yükseltti, yani yüzde 80 zam uyguladı. Bu önlemleri almazsak, biz de yüzde 200 zam yapmak zorunda kalırız” dedi.

‘Öğrencilikte Yaşa Takılanlar’ Eleştirisi

AKP Grup Sözcüsü Murat Türkyılmaz, “Öğrencilikte yaşa takılanlar, yeni bir kategori yarattılar. Biz öğrenmenin yaşı olmadığını biliyoruz, ancak İBB’ye göre varmış gibi görünüyor. 30 yaş sınırı neye göre belirlendi?” diye sordu. Türkyılmaz, İBB’nin öğrencilerin cebindeki harçlığa göz diktiğini öne sürdü. “Çok övündüğünüz yurtlarınıza zam yaptığınızı unutmayın. İBB kaynakları tükenmiş durumda. Bu düzenlemeye karşıyım ve öğrencileri de bu konuya sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.

Özcan, “İnsanları ucuz ulaşım için açık öğretim fakültelerine kayıt olmaya itecek kadar ekonomik sıkıntıya sokanların iddialarına bakın” diyerek Türkyılmaz’a tepki gösterdi.

‘İş Arayan İstanbulkart’ Onaylandı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde verdiği “Bölgesel istihdam ofislerimize iş başvurusunda bulunan İstanbullulara 3 ay süreyle günde 4 seferlik ücretsiz ulaşım imkanı vereceğiz” vaadini yerine getirmek için hazırlanan “İş Arayan İstanbulkart” teklifi de onaylandı. Bu düzenlemeyle, bölgesel istihdam ofislerine iş başvurusu yapan İstanbullular, iş görüşmelerini kolaylaştırmak için 3 ay boyunca günde 4 sefer ücretsiz toplu taşımadan yararlanabilecek.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.