enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

İhracatçı dövizde ‘özel kur’ istiyor

İhracatçı dövizde ‘özel kur’ istiyor
24.06.2024 11:23
A+
A-

Ev ve Mutfak Eşyaları Sektörünün Zor Günleri

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, sektörün son dönemdeki gelişmeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Özger, sabit döviz kuru nedeniyle yaşanan maliyet artışlarının sektörü olumsuz etkilediğini belirtti. Maliyetlerdeki artışın navlun ve ham madde fiyatlarına da yansıdığını ifade eden Özger, bu durumun üretici ihracatçıları zor durumda bıraktığını vurguladı.

Özger, artan maliyetlerin fiyatlara yansıtılması sonucu rekabet gücünün azaldığını dile getirdi. İhracat pazarlarında fiyat artışlarının daha düşük seviyelerde seyrettiğini belirten Özger, bu durumun Türk üreticilerinin müşteri kaybetmesine yol açtığını söyledi.

Hükümete Çağrı

Özger, mevcut pazarların korunması ve yeni pazarlarda yer edinilmesi için özel kur ve çalışan maliyetlerinde üretici yükünün hafifletilmesi konusunda ekonomi yönetiminden destek beklediklerini ifade etti.

2023 yılının ev ve mutfak eşyaları sektörü için zor geçtiğini belirten Özger, yılın yüzde 4,7’lik düşüşle kapatıldığını bildirdi. Düşüşün en önemli nedeninin Çin’in pazara agresif şekilde yeniden girişine karşı görece değerli Türk lirası ve maliyetlerin döviz bazında yükselmesi nedeniyle rekabet gücünün azaldığını belirtti.

Özger, ayrıca geçen yıl Maraş ve çevresinde meydana gelen deprem felaketinin bu bölgedeki metalden mamul pişirme grubu üreticilerini olumsuz etkilediğini söyledi. Deprem nedeniyle birçok işletmenin üretime ara verdiğini ve halen tam kapasiteye dönemeyen firmaların bulunduğunu ifade etti. Özger, 2024’ün kalan aylarında ihracatta zor günlerin yaşanacağını, ancak hedeflerinin yılın ikinci yarısında ihracatın artması ve yeniden 3,5 milyar dolar seviyelerine gelmesi olduğunu belirtti.

Markalaşamama Sorunu

Özger, sektörün en büyük sorununun markalaşamamak olduğunu vurguladı. İhracatta başı çeken ülkelerle karşılaştırıldığında birim ihracat değerinin en düşük olduğunu ifade eden Özger, sektörün görece düşük katma değerli ürünleri düşük kar marjları ile ihraç etmeye çalıştığını belirtti. Özger, sektörün teknolojik gelişmeler, tasarım ve markalaşma ile ürün değerini artırması gerektiğini vurguladı.

Özger, birim ihracat değerinin sektör için çok önemli olduğunu, hedeflerinin 2024 yılının kalan aylarında ihracat birim fiyatlarında 4,4 dolar, değerde ise artış olması olduğunu belirtti. Özger, ayrıca en önemli hedeflerinin küresel ölçekte ihracat sıralamasındaki beşinciliği korumak olduğunu ifade etti.

İhracat Azalıyor

Geçtiğimiz yılı 3,2 milyar dolarlık ihracatla tamamlayan ev ve mutfak eşyaları sektörü, 2024’ün ilk 5 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9’luk düşüşle 1,29 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.

Alt ürün grupları bazında elektrikli ürün grubu yüzde 2,4’lük artışla sektörün en iyi performans gösteren kategorisi oldu. Buna karşın, metal ürün grubunda yüzde 5,6, plastik ürün grubunda yüzde 3,5, seramik ürün grubunda yüzde 20,2 ve cam ürün grubunda da yüzde 10’luk düşüşler yaşandı.

Global ölçekte ihracatta beşinci sırada olan Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü, ihracatta yaşanan düşüşleri telafi etmek için yedincisi düzenlenen Invitation Only etkinliğinde buluştu. Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü 2023 yılında ihracatta Çin, Almanya, İtalya ve Hollanda’nın ardından 3,5 milyar dolarlık ihracatla globalde beşinci sırada bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.