enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

NATO Zirvesi sonuç bildirgesi: Dört ülkeyi açık açık uyardılar

NATO Zirvesi sonuç bildirgesi: Dört ülkeyi açık açık uyardılar
REKLAM ALANI
11.07.2024 08:47
1
A+
A-

NATO Zirvesi: Ukrayna’ya Destek ve Rusya’yı Destekleyen Ülkelere Uyarı

Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen 75. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin sonuç bildirisi, Rusya’ya karşı Ukrayna’ya verilecek destek hususunda kararlı bir tavır sergilerken, başta Çin olmak üzere Ukrayna’da Rusya’ya destek veren ülkelere yönelik uyarılarda bulundu.

Ukrayna’ya İttifak Üyeliğine Giden Yolda Destek

Zirvenin sonuç bildirgesinde yer alan önemli unsurlardan biri, Ukrayna’nın Avrupa-Atlantik entegrasyonuna giden yolculuğuna verilen tam destektir. Bildirgede, ittifakın Ukrayna’yı “NATO üyeliği de dahil olmak üzere tam Avrupa-Atlantik entegrasyonu sürecinde geri dönüşsüz bir yolda” destekleyeceğine vurgu yapılmıştır.

Müttefikler, önümüzdeki yıl içinde Ukrayna’ya asgari 40 milyar avro (43,28 milyar dolar) askeri yardım sağlayacaklarını taahhüt etmişlerdir. Ayrıca, Ukrayna’nın ittifaka katılması konusunda da koşullar uygun olduğunda davet gönderileceği belirtilmiştir.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Rusya’nın Sorumluluğu ve Uluslararası Hukukun İhlali

Bildirgede, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşın tek sorumlusu olduğu ve BM Şartı da dahil olmak üzere uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiği ifade edilmektedir. Rus kuvvetleri ve yetkililerinin işlediği insan hakları ihlalleri, savaş suçları ve diğer uluslararası hukuk ihlallerinin cezasız kalmayacağına dikkat çekilmiştir.

Belarus, Çin, İran ve Diğer Destekleyen Ülkelere Uyarı

Bildirgede, tüm ülkelerin Ukrayna’da hiçbir şekilde Rusya’ya yardım etmemesi yönünde çağrı yapılmıştır. Belarus, Kuzey Kore, İran ve Çin’in isimleri özel olarak belirtilmiş ve “Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını kolaylaştıran ve dolayısıyla uzatan herkes kınanmaktadır” denmiştir.

Çin’e Özel Endişeler ve Uyarılar

Bildirgede, Çin’in Rusya’nın savaş çabalarına “aktif bir kolaylaştırıcı” olarak destek verdiği vurgulanmaktadır. Pekin’in Avrupa-Atlantik güvenliğine sistematik zorluklar yarattığı belirtilmektedir.

Çin’den, Rusya’nın Ukrayna mücadelesine sağladığı maddi ve siyasi desteği durdurması istenmektedir. Ayrıca, Çin’in uzay yetenekleri ve nükleer cephaneliğinin hızla genişlemesiyle ilgili endişeler dile getirilmektedir.

Pekin’e, stratejik risk azaltma görüşmelerine katılması ve Rusya’ya verdiği desteği durdurması yönünde çağrı yapılmaktadır. Bildirgede şu ifade yer almaktadır: “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyesi olarak BM Şartı’nın amaç ve ilkelerini destekleme konusunda özel bir sorumluluğa sahip olan Çin Halk Cumhuriyeti’ne, Rusya’nın savaş çabalarına her türlü maddi ve siyasi desteği durdurması çağrısında bulunuyoruz.”

Terörle Mücadelede Kararlılık

Bildirgede, terörle mücadelenin NATO’nun kolektif savunması için hayati önem taşıdığı vurgulanmaktadır. Teröristler ve terör örgütleri tarafından oluşturulan tehditlere kararlılıkla karşı koyma yönünde taahhütte bulunulmuştur.

Stratejik Bölgeler: Batı Balkanlar ve Karadeniz

Batı Balkanlar ve Karadeniz bölgelerinin ittifak için stratejik öneme sahip olduğu belirtilmektedir. NATO, bu bölgelerin güvenliği ve istikrarı için güçlü bir şekilde bağlılık göstermektedir. Batı Balkanlar ile siyasi diyalog ve pratik işbirliğinin devam ettirileceği ifade edilmiştir.

Karadeniz’in güvenliği, emniyeti, istikrarı ve seyrüsefer özgürlüğünü korumaya yönelik çabalara destek verileceği vurgulanmıştır. 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne atıf yapılarak, Karadeniz bölgesindeki ittifakın duruşu perçinlenmiştir.

Gelecek Zirveleri

Zirveye ev sahipliği yapan Amerika Birleşik Devletleri’ne teşekkür edilmektedir. 2025 yılında Hollanda’da gerçekleştirilecek zirvenin ardından bir sonraki zirvenin Türkiye’de yapılacağı duyurulmuştur.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.