enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Eczacılardan yeni fakülte isyanı

Eczacılardan yeni fakülte isyanı
REKLAM ALANI
10.07.2024 17:25
2
A+
A-

Eczacılar, Eczacılık Fakültesi Sayılarının Azaltılmasını Talep Etti

Türkiye Eczacıları Birliği (TEB) ve 56 bölgenin eczacı odası başkanı, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) önünde toplanarak, eczacılık fakültesi sayılarının azaltılmasını talep etti.

TEB Başkanı Arman Üney, “Mesleğimizin sürdürülebilirliğinin sağlanması, yüksek kaliteli eczacılık hizmetlerinin devamını sağlama ve genç meslektaşlarımızın karşılaştığı istihdam sorunlarının önlenmesi için yeni bir eczacılık fakültesi daha açılmasını istemiyoruz. Bu uyarımızı dikkate alın, artık işsiz eczacılar ordusu yaratmayın” dedi.

‘ECZACILIK FAKÜLTESİ SAYISI 62’YE YÜKSELDİ’

Üney, nitelikli sağlık çalışanlarının eğitilmesi için yeni fakültelere değil, mevcut fakültelerin akademik kadro ve alt yapılarının güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

YAZI ARASI REKLAM ALANI

“Günümüzde sayıları 62’yi bulan eczacılık fakültelerinin yalnızca 14’ü tam akredite eğitim verebilecek kapasiteye sahiptir. Mevcut fakültelerin 4 bin 500 öğrenci kontenjanı göz önüne alındığında, hem mesleki hem de istihdam açısından alarm verici bir durumla karşı karşıyayız.

Öyle ki Sağlık Bakanlığı’nın 2016 yılında yayınladığı Sağlık İşgücü Raporu’nda bile 2023 yılında yüzde 30 eczacı istihdamı fazlası olacağı belirtilmişti. Ancak o tarihte 29 olan eczacılık fakültesi sayısı şimdi 62’ye çıktı ve durum daha vahim bir hal aldı.

Nitelikli eczacılık eğitimi ve mesleki sürdürülebilirlik için yeni bir eczacılık fakültesine daha ihtiyacımız yoktur. Eczacılık fakültelerine giriş için başarı sıralaması 50 bin olmalıdır. Mevcut fakültelerin kontenjanları acilen azaltılmalı ve akredite olmayan fakültelere öğrenci alınmamalıdır.”

“YÖK KARARI SEVİNDİRİCİ”

Üney, YÖK’ün bugün eczacılık fakültesi dahil bazı fakültelerde kontenjan düşürülmesi yönünde aldığı karara ilişkin, şu açıklamayı yaptı:

“Kararın memnuniyet verici olduğunu söylemeliyim. Ancak öncelikle bu kararın ne olduğunu görmemiz gerekiyor. Geçtiğimiz yıl da benzer bir kontenjan azaltma kararı alınmıştı. Ancak sadece 2 devlet üniversitesinin kontenjanında düşüş yapıldı.

9 özel üniversitenin kontenjanında ise artış oldu. Dolayısıyla öncelikle ne olduğuna bakmak lazım.

Eğer gerçekten gözle görülür ve etkili bir şekilde düzenleme yapıldıysa olumlu olduğunu düşünüyoruz ve devam etmesi gerektiğine inanıyoruz.

Ancak sadece sözde düzenleme yapılması, ülkemiz insanına hiçbir fayda sağlamayacaktır.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.