enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,2222
EURO
36,7818
ALTIN
2.966,51
BIST
10.027,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C
Salı Az Bulutlu
11°C

Müsilaj bilim kurulu bir araya geldi: Belediyeler atık su arıtma tesislerini bir an önce tamamlamalı

Müsilaj bilim kurulu bir araya geldi: Belediyeler atık su arıtma tesislerini bir an önce tamamlamalı
26.12.2024 11:18
A+
A-

Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumu ile ilgili olarak, 7/24 esaslı temizlik çalışmaları 7 Temmuz 2021’de tamamlandı. Çalışmaların bilimsel değerlendirilmesi için “Marmara Denizi Eylem Planı” kapsamında Bilim ve Teknik Kurulu oluşturuldu.

Bu yıl 27 Haziran’da İstanbul’da toplanan Eylem Planı Koordinasyon Kurulu’nda, atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtma tesislerine dönüştürülmesi kararı alındı. Karar doğrultusunda ilk toplantı 14 Ağustos’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yapıldı. Diğer illerdeki yerel yönetimlerle de 23 Aralık’ta toplantılar düzenlendi.

Son günlerde Marmara Denizi’nde müsilaj oluşumuna ilişkin ihbarlar üzerine Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu toplandı. Toplantıda Bakan Yardımcısı Fatma Varank, müsilajın sıcaklık, durgunluk ve artan kirlilikten kaynaklandığını belirtti. Özellikle atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik tesisler haline getirilmemesinin kirliliğin azaltılmasını engellediğini vurguladı.

Bilim Kurulu’na aktarılan verilere göre, Eylem Planı’nın 19 maddesi tamamlanırken, 3 madde tamamlanamadı. Tamamlanmayan maddelerden biri olan atık su arıtma tesislerinin dönüşüm oranının çok düşük olduğu belirtildi.

Toplantıda, Marmara Denizi’nin mevcut durumu ve öneriler bilim insanları tarafından değerlendirildi. Müsilajla mücadele için arıtma tesislerinin ileri biyolojik hale getirilmesi, fitoremidasyon ve ekosistem temelli balık avcılığı önerildi. Ayrıca, biyolojik mücadele için yerli bakteri kullanımı da gündeme getirildi.

TÜBİTAK, Marmara Araştırma Merkezi ve çeşitli üniversitelerden akademisyenlerin yer aldığı Bilim Kurulu üyeleri, görüş ve önerilerini paylaştılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.