enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6427
EURO
36,4620
ALTIN
2.914,80
BIST
9.689,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Sigara içme oranları düşerken kanser neden artıyor?

Sigara içme oranları düşerken kanser neden artıyor?
10.07.2024 17:23
A+
A-

Sigara Kaynaklı Kanser Vakaları Rekor Yüksekliğe Ulaştı

İngiltere’de sigara kaynaklı kanser teşhisi konulan vakaların sayısında çarpıcı bir artış yaşanıyor ve yeni veriler, yeni vakaların günlük sayısının 160’a ulaştığını gösteriyor. Bu, şimdiye kadarki en yüksek seviye.

Ancak sigara içme alışkanlıklarında son 20 yılda düşüş gözlemlenmesine rağmen, bu vakalardaki %17’lik artış, tütünün ölümcül etkilerine dikkat çekiyor. University College London’da akciğer kanseri araştırmacısı Dr. Rob Hynds, bu çelişkili eğilimin nedenlerinin karmaşık olduğuna inanıyor.

Öncelikle, sigarayı 20 yıl önce bırakanların bile kanser geliştirme riski yüksek olmaya devam ediyor. Ayrıca, kansere yönelik gelişmiş anlayışımız, daha fazla kanser türünün sigaraya bağlanmasına yol açtı. Örneğin, meme kanseri vakalarının bir kısmının sigaradan kaynaklandığı geçtiğimiz yıl ortaya çıktı.

Sigara içme oranı 1975’teki %45’ten 2023’teki %13’e düşmüş olsa da, İngiltere nüfusu önemli ölçüde arttı ve şu anda 10 milyondan fazla kişi yaşıyor. Erken teşhis teknikleri ve yaşam uzatan tedaviler gibi tıptaki ilerlemeler de vakalardaki artışa katkıda bulunuyor.

Dr. Hynds, “Kanser tespitinde önemli ölçüde ilerledik. Akciğer kanseri taramaları yaygınlaşıyor ve artan toplumsal farkındalık, hastalıkların daha erken tespit edilmesine yol açıyor. Bu erken teşhisler, hastaların hayatta kalma şansını artırıyor.”

Bununla birlikte, Dr. Hynds, sigarayı bırakan kişilerin bile yıllar sonra kanser geliştirme riskinin devam ettiğini vurguluyor. “Akciğer kanseri mutasyonunun başlaması ile teşhis arasında geçen sürenin 20 yıla kadar çıkabileceğini biliyoruz.”

Bu endişe verici bulgular, Cancer Research UK’yi Tütün ve Elektronik Sigara Yasa Tasarısı’nın yeniden gündeme getirilmesi çağrısında bulunmaya sevk etti. Tasarı, 2009’dan sonra doğanların sigara satın almasını yasaklayarak dumansız bir nesil yaratmayı hedefliyor.

Yaşamın tüm alanlarını etkileyen sigaranın yıkıcı sonuçlarını azaltmak çok önemli. Önleyici tedbirler hayati önem taşıyor ve bu yasa tasarısı, sigaraya bağlı hastalıkların yükünü gelecek nesiller için azaltmada kilit bir adım olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.