enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Üniversitelerde ikinci öğretim kalktı mı? YÖK 2. öğretim kararını verdi…

Üniversitelerde ikinci öğretim kalktı mı? YÖK 2. öğretim kararını verdi…
REKLAM ALANI
10.07.2024 13:57 | Son Güncellenme: 10.07.2024 13:58
0
A+
A-

259’uncu Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda Önemli Kararlar Alındı

Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) 259’uncu toplantısında, üniversite adaylarını doğrudan etkileyecek önemli kararlar alındı.

İkinci Öğretim Programları Devlet Üniversitelerinde Kaldırıldı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, toplantıda yaptığı açıklamada, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatılacağını duyurdu. Bu karar doğrultusunda, devlet üniversiteleri artık ikinci öğretim programları sunmayacak. Vakıf üniversitelerinden ise ikinci öğretim programlarını kaldırma yönünde adımlar atmaları istendi.

İkinci Üniversite İçin 35 Yaş Sınırı Belirlendi

Yükseköğretim Yürütme Kurulu, Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına “ikinci üniversite” kapsamında kayıt yaptırabilecek öğrencilerin yaş sınırını 35 olarak belirledi. Bu düzenleme, ön lisans ve lisans öğrencilerinin öğretmenlik kadrolarına geçiş için aldığı ikinci üniversite programlarına olan yoğun talebi azaltmayı amaçlıyor.

Eğitim Kalitesini Yükseltmek İçin Kontenjanlar Düşürüldü

YÖK, eğitim-öğretim kalitesini artırmak için bazı programların kontenjanlarını düşürme kararı aldı. Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlerdeki bazı programlara alınan öğrenci sayıları, ülkenin ihtiyaçları ve eğitim kapasiteleri dikkate alınarak azaltıldı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

YÖK Başkanı’nın Açıklamaları

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, toplantının ardından yaptığı açıklamada, alınan kararların üniversite eğitiminin kalitesini artırma ve öğrencilerin akademisyenlik yolunda ilerlemesine destek verme amacı taşıdığını belirtti. Özvar, “Bu kararlarla, öğrencilerimize daha iyi bir eğitim ortamı sunmayı ve ülkemizin eğitim kalitesini yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.

Kararların Etkileri

Alınan kararların, üniversite adayları, öğrenciler, akademisyenler ve üniversiteler üzerinde önemli etkileri olması bekleniyor. İkinci öğretim programlarının kapatılması, bu programlara kayıtlı olan öğrencileri etkilerken, ikinci üniversite için yaş sınırının belirlenmesi, öğretmenlik kariyeri hedefleyen öğrencilerin planlarını gözden geçirmelerine neden olabilir. Kontenjanların düşürülmesi ise ilgili programlara girebilecek öğrenci sayısını azaltacak ve rekabeti artıracaktır.

Sonuç

259’uncu Üniversitelerarası Kurul Toplantısı’nda alınan kararlar, Türkiye’deki yükseköğretim sisteminde önemli değişikliklere işaret etmektedir. Bu değişikliklerin, üniversite eğitiminin kalitesini artırma, öğrencilerin akademik hedeflerine ulaşmalarını kolaylaştırma ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun bir yükseköğretim sistemi oluşturma amacı taşıdığı görülmektedir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.