enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0534
EURO
38,0712
ALTIN
2.826,83
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

NATO zirvesinde Rusya mesajları

NATO zirvesinde Rusya mesajları
REKLAM ALANI
10.07.2024 10:21
1
A+
A-

NATO Zirvesi: 75 Yılın Kutlaması

NATO üyesi 32 ülkenin liderleri, ittifakın 75. yıl dönümünü anmak üzere NATO Zirvesi’nde bir araya geldi. Tören, 1949 yılında “Kuzey Atlantik Anlaşması”nın imzalandığı Washington’daki “Andrew W. Mellon Oditoryumu”nda düzenlendi.

İlk olarak liderlerin eşleri tören alanına girdi. Ardından Ukrayna, Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore liderleri davet edildi. NATO üyesi 32 lider, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile birlikte sahneye çıktı.

Törende, İkinci Dünya Savaşı’ndan NATO’nun kuruluşuna, Bosna Savaşı’ndan Kırım’ın ilhakına ve Rusya-Ukrayna Savaşı’na kadar çeşitli olayları konu alan bir video gösterimi yer aldı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı açılış konuşmasında, “Kuzey Atlantik Anlaşması”nın barışın korunmasındaki değerine vurgu yaparak, NATO’nun tarihin en başarılı ittifakı haline geldiğini söyledi. Avrupa tarihinde NATO’nun genişlemesinin yarattığı etkiye değinen Stoltenberg, “Müttefikler o dönemde netlik ve kararlılık gösterdi. Şimdi de bunu yapmaya devam etmeliyiz” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşını “nesillerdir meydana gelen en büyük güvenlik krizi” olarak nitelendirerek, NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya benzeri görülmemiş bir destek sağladığını belirtti. Desteğin bazı riskleri olduğunu kabul eden Stoltenberg, en büyük riskin Rusya’nın Ukrayna’da kazanması olduğunu ve buna izin verilemeyeceğini vurguladı.

İran, Kuzey Kore ve Çin gibi “otoriter liderlerin” Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini desteklediğini ve NATO’nun başarısız olmasını istediğini söyleyen Stoltenberg, Rusya’nın kazanmasının bu liderleri cesaretlendireceğini kaydetti. Stoltenberg, NATO’nun 75 yıllık tarihinde “büyük fırtınalardan” geçtiğini, ancak müttefiklerin çıkarlar, tarih, gelenekler ve değerlerle birbirine bağlı olduğunu ve ittifakın kıymetini bilmeleri gerektiğini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, NATO’nun her zamankinden daha güçlü olduğunu vurgulayarak, ittifakın kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği başarıları özetledi. Biden, Rusya-Ukrayna savaşının devam ettiğini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı boyunduruk altına almaya çalıştığını söyledi. Biden, Ukrayna’nın Putin’i durdurabileceğini ve durduracağına inandığını belirtti.

Biden ayrıca, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya katılma kararlarından övgüyle bahsetti ve bu ülkelerin 5. Madde garantisinin gücü ve anlamı nedeniyle ittifaka resmen katılmayı seçtiklerini söyledi.

NATO Zirvesi, ittifakın geleceğini şekillendirmeyi ve küresel güvenliği güçlendirmeyi amaçlayan çok sayıda görüşme ve tartışmanın yapıldığı üç günlük bir etkinliktir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.