enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Savaşlar atmosferi de mahvediyor

Savaşlar atmosferi de mahvediyor
REKLAM ALANI
09.07.2024 17:49
1
A+
A-

Dünyanın Geleceği: Savaşın Çevresel Bedeli

Gezegenimizin sağlığını iyileştirmek için sadece ağaç dikmek ve çöp atmaktan kaçınmak yeterli değildir. Bunlar, gelecek nesillerin öğrenmesi gereken önemli dersler olsa da, karbon salınımını azaltmak için yapılan yatırımlar arasında yer alan elektrikli araçlar umut vadetmektedir. Ancak çatışmaların devam ettiği bir dünyada, insanlığın yaralarını iyileştirirken çevreye verilen zararın farkına varmak çok önemlidir.

Karbondioksit Kabusu Büyümeye Devam Ediyor

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) askeri harcamaları, karbondioksit salınımında beklenmeyen bir etkiye sahiptir. 2023’teki askeri harcamalarının yaklaşık 233 milyon ton karbondioksit ürettiği tahmin ediliyor. Bu, bazı ülkelerin yıllık sera gazı emisyonuna eşittir.

233 Milyon Ton Sera Gazı

YAZI ARASI REKLAM ALANI

NATO üyesi ülkelerin liderleri, örgütün 75. yıldönümünü kutlamak için bir araya gelirken, araştırmacılar askeri harcamaların iklimi bozduğunu, hayati finansmanı iklim eyleminden uzaklaştırdığını ve dünyanın ısınmasına neden olan kirliliği artırdığını vurguladılar.

Askeri Harcamaların Yükselişi

Ulusötesi Enstitüsü ve Tipping’in yayınladığı bir rapora göre, “Askeri harcamaların sera gazı emisyonlarını artırdığı, kritik finansmanı iklim eylemlerinden uzaklaştırdığı ve iklim çöküşü sırasında istikrarsızlığı körükleyen silah ticaretini pekiştirdiği” belirtiliyor. Askeri harcamaların doğası gereği yüksek emisyonludur, çünkü uçaklar, üsler ve lojistik merkezler önemli miktarda fosil yakıt tüketirler. Ayrıca, askeri teçhizatın savaşmaya hazır durumda tutulması için sürekli çalıştırılması ve bakımı gerekir, bu da kirliliğe yol açar.

NATO’nun Emisyon Etkisi

Analistler, NATO üyesi ülkelerin 2023 askeri kapasitelerinin yaklaşık 233 milyon ton sera gazı ürettiğini tahmin ediyor. Bu, Kolombiya veya Katar’ın toplam yıllık sera gazı emisyonlarından fazladır. NATO’nun artan askeri harcamaları, atmosfere 31 milyon ton ek gezegen ısınma emisyonu ekleyecek; bu, yaklaşık %15’lik bir artış anlamına geliyor.

Radyoaktif Bir Kesintiye İhtiyaç Var

Uzmanlar, “2030 yılına kadar emisyonlarda radikal bir kesinti yapmamız gerekiyor. Ancak dünya çapında en büyük yatırım askeri harcamalara akıyor; bu, sorunu çözmek bir yana, daha da kötüleştiriyor.” diye uyarıyorlar.

Yüksek Askeri Harcamaların Bedeli

NATO üyesi ülkeler, geçen yıl tüm küresel askeri harcamaların %55’ini kapsayarak dünyanın en büyük askeri harcamaları yapanları oldular. Amerika Birleşik Devletleri, bu toplamın üçte ikisinden fazlasını oluşturuyordu. NATO ülkelerinin artan askeri harcamaları, atmosfere 31 milyon tonluk ek gezegen ısınma emisyonu ekleyecek; bu yaklaşık %15’lik bir artış veya bir yıl boyunca ortalama 6,7 ​​milyon ABD arabasının yollara eklenmesine eşdeğer sera gazı anlamına geliyor.

En Büyük Emisyon Sağlayıcısı: ABD

Ordusu zaten en fazla kurumsal emisyonu salan ülke olan ABD, 55 milyar dolarlık bütçe artışıyla bu artıştan en büyük paydan sorumlu oldu. Onu, askeri bütçeleri sırasıyla 16 milyar dolar, 10,9 milyar dolar ve 10,7 milyar dolar artan Polonya, İngiltere ve Almanya takip etti.

Ülkelerin Politikalarının Atmosferik Maliyeti

NATO’nun askeri harcamalarındaki artış, olumlu iklim amaçlarına yönlendirilseydi, bu yılki Birleşmiş Milletler iklim müzakerelerinde gelişmekte olan ülkeler için önerilen asgari iklim finansmanını karşılayabilirdi. Dünya silahlı kuvvetlerinin, gezegenin ısınmasına neden olan kirliliğin en az %5,5’ini ürettiği tahmin ediliyor.

Paris Anlaşması Hedefleri

İklim değişikliği konusundaki en önemli uluslararası kuruluş olan Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli, Paris Anlaşması’nın daha iddialı hedeflerine ulaşmak için dünyanın 2030 yılına kadar emisyonları %43 oranında azaltması gerektiğini belirtiyor. Araştırmacıların hesaplamalarına göre, bu hedefe ulaşmak için askeri emisyonların yıllık en az %5 oranında azaltılması gerekecek.

NATO’nun %2 Taahhüdü

NATO ülkeleri, 2023’te ulusal bütçelerinin en az %2’sini ordularına ayırma konusunda kalıcı bir taahhütte bulundular. Ancak araştırmacılar, bu çabaların küresel ısınmayı tetikleyerek iklim finansmanından fonların başka yöne çevrilmesine neden olduğunu ve dünyaya zarar verdiğini söylüyorlar.

NATO’nun Savunma Poliçalarının Faydaları

Askeri harcamalardaki artıştan gerçek anlamda yararlananların, ittifakın çeşitli plan ve vaatlerini destekleme sözü verdiği silah üreticileri olduğu belirtiliyor.

Sonuç

Askeri harcamalardaki artış, küresel çapta iklim krizini şiddetlendirmektedir. NATO’nun hedeflerini desteklemek için daha fazla fon ayırmak, yalnızca insanlık için değil, aynı zamanda gezegenimizin geleceği için de ağır bir bedel ödemektedir. Kalıcı bir barış ve sürdürülebilir bir gelecek için, askeri harcamaları azaltmak ve iklim eylemine öncelik vermek çok önemlidir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.