enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5452
EURO
36,0083
ALTIN
3.007,40
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Jandarma Nasıl Olunur? Jandarma Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Jandarma Olma Şartları Nelerdir?

Jandarma Nasıl Olunur? Jandarma Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Jandarma Olma Şartları Nelerdir?
07.07.2024 21:21
A+
A-

Jandarmaya Katılma Süreci ve Şartları

Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı, başkent Ankara’da yer almaktadır ve ülke genelinde ve birçok uluslararası görevde faaliyet göstermektedir. Jandarma astsubayı olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınan bir yüksekokuldan lisans, ön lisans veya dengi bir diplomaya sahip olmak veya göreve giriş tarihine kadar mezun olma yolunda olmak gerekmektedir.

Lisans mezunları, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) Genel Kültür ve Genel Yetenek (P3) sınavında en az 60 puan, ön lisans mezunları ise Genel Kültür ve Genel Yetenek (P93) sınavında en az 60 puan almalıdır.

Jandarma Olma Gereksinimleri

Jandarma olmak için tüm gereklilikleri karşılayan adaylar başvuru yapabilirler. Bu gereksinimler şunlardır:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • En az lise veya dengi bir diplomaya sahip olmak
  • Önlisans mezunları için 26, lisans mezunları için 28 yaşı aşmamış olmak
  • Kusursuz diş yapısına sahip olmak
  • Vücutta dövme, yara izi veya başka kalıcı izler bulunmaması
  • Sağlam ve düzgün vücut yapısına sahip olmak
  • TSK tarafından belirlenen boy sınırlarına uymak (en az 167 cm, en fazla 210 cm)
  • Evli veya çocuklu olmamak
  • Arşiv ve güvenlik soruşturmalarından olumlu sonuç almak

Yurtdışında eğitim görmüş ve diplomasını almış kişiler, diplomalarının Türkiye’de geçerli olması ve Milli Eğitim Bakanlığı’ndan denklik belgesi almış olmalıdır. Bu belgeler Personel Temin Sistemi’ne (PTS) yüklenmelidir.

Tüm bu koşulları sağlayan kişiler askeri hastaneye sevk edilir ve sağlık raporu alırlar. Bu rapor, sınavlara girme hakkı verir.

Jandarma Eğitim Süreci

Jandarma astsubayı olmak isteyen adaylar, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Astsubay Eğitim Merkezi’nde bir yıllık bir eğitim alırlar. Eğitim, kayıt kabul, intibak eğitimi, akademik eğitim, temel eğitim, staj ve kolluk uygulamalarından oluşur.

Jandarma meslek yüksekokullarında, beden eğitimi ve kolluk savunma teknikleri, silah bilgisi, davranış bilimleri, kriminoloji, karakol sevk ve idaresi, hukuk, adli kolluk hizmetleri ve bilgi ve iletişim teknolojileri gibi mesleki dersler verilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.