Su Kıtlığı: Türkiye Kırmızı Alarm Veriyor
Türkiye’nin su stresi altında olduğunu ve kaynakların korunmasının önemli olduğunu vurgulayan Uzman Yılmaz, atık yağ toplama ve geri dönüşüm bilincinin artırılması gerektiğini savunuyor.
Küresel nüfusun %40’ının su kıtlığıyla mücadele ettiğini belirten Yılmaz, atık yağların, tarımsal kimyasalların ve endüstriyel atıkların su kaynaklarını tehdit ettiğini ve temizlenmesini zorlaştırdığını söylüyor.
Su kıtlığının tarım, gıda fiyatları ve gıda güvenliği için risk oluşturduğuna dikkat çeken Yılmaz, 1 litre atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirletebileceğini belirtiyor.
Bireysel sorumlulukların önemine değinen Yılmaz, atık yağların lavaboya dökülmemesi ve geri dönüştürülmesi gerektiğini vurguluyor. Bu sayede hem çevreye fayda sağlanabileceğini hem de ekonomiye katkı yapılabileceğini ifade ediyor.
Türkiye’de içme ve kullanma sularının %45’inin yer altı sularından temin edildiğini ve 6 büyük su havzasının alarm verdiğini belirten Yılmaz, su seviyelerinin düştüğünü ve kalitesinin bozulduğunu söylüyor. İklim değişikliğinin de süreci kötüleştirdiğine dikkat çekiyor.
Kişi başına düşen tatlı su miktarının Türkiye’de son 60 yılda dört kat azaldığını ve ülkenin su stresi altındaki 17 ülkeden biri olduğunu belirten Yılmaz, sorunun gelecekte daha da artabileceğini öngörüyor.