enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,0375
EURO
36,3105
ALTIN
2.932,00
BIST
9.915,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Çok Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Hafif Yağmurlu
13°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Pazar Az Bulutlu
13°C

Dünya’daki suyun kaynağı kuyruklu yıldızlar olabilir

Dünya’daki suyun kaynağı kuyruklu yıldızlar olabilir
06.12.2024 14:07
A+
A-

Dünya’nın Suyunun Kaynağı Yeniden Ortaya Çıktı

Dünya’daki suların nereden geldiği, bilim insanlarının uzun zamandır merak ettiği bir konu olmuştur. Önceleri bunun asteroitler veya kuyruklu yıldızlar tarafından sağlandığı düşünülüyordu.

2014 yılında yapılan bir araştırma bu teoriye şüphe düşürmüştü. Ancak şimdi yeni bir çalışma, kuyruklu yıldızların Dünya’ya su getirmiş olabileceğini gösteriyor.

Döteryum Oranı ve Su Kaynağı

Suyun kaynağını belirlemenin önemli bir yolu, döteryum adlı hidrojen izotopunun oranını incelemektir. Bu oran, suyun oluştuğu sıcaklık ve yer hakkında bilgi verir. Daha fazla döteryum içeren su muhtemelen Güneş’ten daha uzak ve soğuk yerlerde oluşmuştur.

Kuyruklu Yıldızlardaki Döteryum Seviyeleri

Jüpiter ailesindeki kuyruklu yıldızlar üzerinde yapılan ölçümler, bu gök cisimlerindeki suyun döteryum seviyelerinin Dünya’dakine benzer olduğunu göstermiştir. Bu durum, Dünya’daki suyun kuyruklu yıldızlardan gelmiş olabileceğini desteklemektedir.

Rosetta Görevi ve Çelişki

Ancak 2014’te Avrupa Uzay Ajansı tarafından gerçekleştirilen Rosetta görevi, bu teoriye şüphe düşürdü. 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızı üzerinde yapılan ölçümler, buradaki suyun döteryum oranının Dünya okyanuslarındakinden çok daha yüksek olduğunu ortaya koymuştu.

Yeni Araştırma

NASA’daki gezegen bilimci Kathleen Mandt ve ekibi, Rosetta görevi sırasında elde edilen verileri yeniden analiz etti. Ekip, kuyruklu yıldız tozunun 67P’nin buharındaki döteryum oranı ölçümlerini etkileyebileceğini buldu.

Kuyruklu yıldızlar Güneş’e yaklaştıkça ısınır ve yüzeylerinden gaz ve toz salarlar. Döteryumlu su, normal suya göre toz taneciklerine daha kolay yapışır. Bu nedenle, toz taneciklerine yapışan buz, kuyruklu yıldızın buharına salındığında döteryum oranı olduğundan daha yüksek görünebilir.

Sonuç

Bu yeni araştırma, Dünya’daki suyun kaynağı olarak kuyruklu yıldızlar teorisini yeniden gündeme getiriyor. Kuyruklu yıldızlardaki toz etkisi hesaba katıldığında, döteryum oranlarının Dünya’daki suya daha yakın olduğu görülmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.