Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Uluslararası Nakliyeciler Derneği’ni Ziyaret Etti
Mesleklerin Cinsiyeti Yoktur
Bakan Uraloğlu, “Yüzyıllar öncesinde hayvan gücüyle çalışan taşıtların yerini modern taşıtlara bırakmasıyla şoförlük mesleği değişti ve dönüştü. Kadınların etkin olmadığı bir ülkenin kalkınamayacağı aşikardır. Kadınlar yalnızca ailenin temeli değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin de değeridir. Kadınlar iş dünyasında her alanda aktif rol alıyor. Bu değişim, nakliye sektöründe de kendini gösteriyor. Kadın şoförler artık sektörün ayrılmaz bir parçası haline geldi. Onlara eşit fırsatlar sunmalı, çalışma koşullarını iyileştirmeli ve mesleki gelişimlerini desteklemeliyiz” dedi.
TIR Parkları Kadın Şoförlere Istihdam Kolaylığı Sağlayacak
Uraloğlu, “Bakanlık olarak sürücülerimizin daha fazla TIR parkına ihtiyacı var. Uluslararası standartlarda kurulacak bu park alanları sürücülere birçok olanak sağlayacak. Projenin en önemli hedeflerinden biri de kadın sürücülerin istihdamını kolaylaştırmak. Kadın şoförler, sektörümüze yeni bir soluk getirecek ve daha verimli, güvenli bir taşımacılık anlayışı oluşturacak” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Karayolu Taşımacılığı Gücünü Arttırma
Bakan Uraloğlu, “Üç kıtada 70’e yakın ülkeye karayolu ile taşıma gerçekleştiriyoruz. 60 ülkeyle karayolu taşımacılığı anlaşmamız mevcut. Türkiye, güçlü altyapısı ve üretim olanaklarıyla uluslararası karayolu taşımacılığında hızlı bir büyüme sürecine girdi. Uluslararası taşıma yapmak üzere yetki belgesi alan firmalar yaklaşık yüzde 80, taşıt sayımız ise yüzde 46 arttı. Bu çalışmalar neticesinde Avrupa ve Asya ülkelerine yapılan taşıma kotalarında önemli artış sağladık, geçiş ücretlerini düşürdük” dedi.
Eğitim ve Dijitalleşme
Bakan Uraloğlu, “Dijitalleşme alanında da çoğu ülkenin önündeyiz. Diğer ülkelere eğitimler veriyoruz, tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Dünyada ilk defa Elektronik Geçiş Belgesini biz geliştirdik” diye konuştu.
Türkiye’nin İhracatı Yüzde 33 Artış Gösterdi
Bakan Uraloğlu, “Almış olduğumuz geçiş belgesi sayısı 1,7 milyona, ihraç sefer sayımız da 1,6 milyona ulaştı. Birlikte attığımız adımlar ülkemizin uluslararası ticaretine yansıdı ve bugün ihracatımızın yüzde 33’ü karayoluyla yapılıyor. Türkiye’nin ihracatı deprem ve talep düşüşüne rağmen 2023 yılında 256 milyar dolara çıktı. Taşımacılığın ve lojistiğin ihracatımızda büyük bir rolü var. Zengezur ve Kalkınma Yolu Koridorları ile sektörümüzün gücünü daha da arttırmak istiyoruz. Yeni taşıma pazarları oluşturmak, alternatif taşıma koridorları geliştirmek öncelikli politikamız” dedi.