enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Dünya şampiyonu oldu Filistin bayrağı açtı

İstanbul Teknik Üniversitesi Vefa Havacılık Takımı, ABD’deki Roket Mühendisliği Yarışması’nda dünya şampiyonu oldu. Ödül töreninde Filistin bayrağı açarak büyük alkış aldılar.
Dünya şampiyonu oldu Filistin bayrağı açtı
REKLAM ALANI
24.06.2024 01:21
3
A+
A-

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vefa Havacılık Takımı, ABD’de düzenlenen Üniversitelerarası Roket Mühendisliği Yarışması’nda dünya şampiyonluğunu elde etti.

50 farklı ülkeden 151 takımın yarıştığı etkinlikte ’10 bin feet’ kategorisinde Türkiye’yi temsil eden ekip, ödül töreninde Filistin bayrağını açtı. Bu hareket salonda büyük alkış aldı ve takımın başarısı büyük bir coşkuyla kutlandı. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vefa Havacılık Takımı, “Spaceport America Cup” adlı Üniversitelerarası Roket Mühendisliği Yarışması’nda dünya şampiyonu oldu. Yarışmaya 50 farklı ülkeden 151 takım katıldı. Türkiye’yi ’10 bin feet’ kategorisinde temsil eden ekip, ödül töreninde Filistin bayrağı açarak büyük bir alkış aldı.

GÜNDE 4 SAAT UYUDULAR

Ömer Faruk Sarıgöz, 27 yaşında ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Vefa Havacılık Takımı’nın kurucu kaptanı olarak başladığı yarışma serüvenini şimdi danışman olarak sürdürüyor. Sarıgöz, dünya çapında önemli üniversitelerin katıldığı MIT gibi prestijli yarışmalarda elde edilen zaferin büyük bir gurur kaynağı olduğunu vurguladı. Yarışma sürecinde günde ortalama 4 saat uyuduklarını belirten Sarıgöz, Türkiye’yi temsil etmenin tarifsiz bir gurur olduğunu söyledi. “Burada NASA ve Blue Origin gibi uzay sektörünün liderleriyle karşılaşmak ve onların önünde tasarımımızı savunmak büyük bir mücadeleyi gerektirdi” diyerek yarışma sürecinde yaşadıkları zorluklara değindi.

TÜRKİYE’Yİ TAKİP EDİYORLAR

Ömer Faruk Sarıgöz, takımın 20 ülkeden 151 takımla rekabet ettiği yarışmada Türkiye’nin drone ve insansız hava araçları gibi teknoloji alanındaki çalışmalarının uluslararası alanda dikkat çektiğini belirtti. Sarıgöz, Türkiye’nin bu alandaki gelişmelerinin diğer ülkeler tarafından yakından takip edildiğini ve pek çok ülkeden insanların bu konuda takımla iletişim kurduğunu ifade etti. “Türkiye’nin teknoloji alanında üst ligde mücadele ettiğini görmek ve uluslararası camiada bu çalışmalarımızın tanındığını bizzat yaşamak gerçekten tarifsiz bir mutluluk” dedi.

SALONDA ‘ALKIŞ TUFANI’

Tören sırasında Filistin bayrağı açan ekibin mutluluğu, unutulmaz anlar yarattı. Sarıgöz, şu sözlerle o anları anlattı: “Organizasyonun sponsorları arasında Los Alamos Ulusal Laboratuvarı, Blue Origin gibi Yahudi lobisinin yoğunlukta olduğu kurumlar bulunuyordu. Filistin bayrağı açmak önemliydi çünkü biz o coğrafyaya karşı sorumluluk hissediyoruz. Bu simgeyi taşımak bizim için önemliydi. Salonda 700 yarışmacı vardı ve Filistin bayrağı açtığımızda anında büyük bir alkış dalgası başladı.”

KATLİAMSIZ DÜNYA İÇİN TEKNOLOJİ

Ali Rıza Eke (23), bu başarının 3-4 senelik yoğun çalışmanın ürünü olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Ekip olarak, birbirimize verdiğimiz destekle bu sonucu elde ettik. Rakiplerimiz çok güçlüydü ve onları geçip şampiyon olmak büyük gurur vericiydi hem bireysel olarak hem de ülkemiz adına.” Yarışmanın sonunda bayrak açtıklarını belirten Eke, “İnsanlığın daha refah ve barış içinde bir ortamda yaşadığı, kimseye zulmetmediği bir dünya için çalışıyoruz. Teknoloji geliştiriyoruz ve mazlum insanların yanında olduğumuzu göstermek istiyoruz. Yaptığımız işin anlamı önemli; teknolojiyi bu değerlerle geliştirmek bizim için çok önemli” dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu’nun bizzat danışmanlığını üstlendiği Vefa Teknoloji Takımı, Nurullah Bedir, Ali Rıza Eke, Muhammed Kam, Ömer Faruk Sarıgöz, Abdullah Talha Kiraz, Muhammed İsa Bağcı ve Gökhan Sapanca’dan oluşuyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SPONSOR OLDU

Geçen yıl yarışmaya katılarak dördüncü olan takım, Cumhurbaşkanlığı tarafından desteklendi. Takım danışmanı Sarıgöz, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaşadıkları sponsorluk sürecini şu sözlerle anlattı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı bir TV programında biz de yer aldık. Program sonrası soru-cevap bölümünde söz alarak yaptığımız çalışmaları anlattım. Ardından şunları dile getirdim: ‘Bu kadar şeyden sonra sıradaki hedefimizi sormak istiyorum. Bizim amacımız yarışmaya katılmak ve ülkemizi temsil etmek, ancak destek gerekiyor.’ Özel kalem, canlı yayında bize destek olunmasını talep etti. Onun himayesiyle geçen yıl dördüncü olduk, bu yıl da Roketsan ve İlim Yayma Vakfı gibi sponsorların katkılarıyla ABD’ye geldik.
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.