Karadeniz’deki Mikroplastik Kirliliği İnsanoğlunun Sağlığını Tehdit Ediyor
Karadeniz’de sürdürülen araştırmalar, kirliliğe ek olarak mikroplastik kirliliğinin de önemli boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Çalışmalar, dereler, nehirler ve çevrelerine bırakılan evsel ve plastik atıkların sürüklenerek Karadeniz’e ulaştığını ve ciddi bir kirlilik kaynağı oluşturduğunu gösterdi.
Karadeniz ve Akdeniz’deki mikroplastik seviyeleri karşılaştırıldığında, Karadeniz’deki miktarın daha yüksek ve olumsuz etkilerinin daha fazla olduğu belirlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Doç. Dr. Rafet Çağrı Öztürk, Doğu Karadeniz’deki mikroplastik kirliliğinin beklediklerinden fazla olduğunu belirtti. Öztürk, “Karadeniz’de mikroplastik kirliliği her geçen gün artıyor ve bu yıllanlara göre ciddi bir artış gösteriyor,” dedi.
Nehirlerin mikroplastik kirliliğinde önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı. Öztürk, “Çalışmalarımız, en küçükten en büyüğüne kadar tüm nehirlerde mikroplastik bulduğumuzu gösterdi. Bu durum, nehirlerden Karadeniz’e önemli bir mikroplastik girişi olduğunu doğruluyor,” diye konuştu.
Çamaşır ve kurutma makinelerinde kullanılan sentetik tekstiller, mikroplastik kirliliğine büyük oranda katkıda bulunuyor. Öztürk, “Her çamaşır yıkamada, doğaya istenmeden mikroplastikler bırakılıyor,” dedi.
Mikroplastik kirliliğini azaltmak için plastik kullanımının azaltılması ve sürdürülebilir alışkanlıkların benimsenmesi gerekiyor. Öztürk, “Mikroplastik kirliliğinin temizlenmesi artık mümkün değil. Bu nedenle, alışkanlıklarımızı değiştirerek plastik kullanımını azaltmamız hayati önem taşıyor,” şeklinde uyarıda bulundu.