Antarktika’nın Gizemli Geçmişi: Kehribar, Kayıp Ormanları Ortaya Çıkarıyor
Dinozorların dolaştığı bir dünyada, Antarktika’nın bugünkü buzul örtüsünün altında yemyeşil bir yağmur ormanı gizleniyordu. Bu inanılmaz keşif, Antarktika’da ilk kez bulunan kehribar sayesinde gerçekleşti.
Alman ve İngiliz bilim insanları, 83 ila 92 milyon yıl önce oluşmuş kehribar parçaları ortaya çıkardılar. Bu reçineleşmiş ağaç özsuyu, Güney Kutbu’nda bir zamanlar gelişen eski iğne yapraklı ağaçlardan geliyor.
Kehribar içindeki kökler, polenler ve sporlar, Antarktika’nın Kretase döneminde bataklık bir ormana ev sahipliği yaptığını gösteriyor. Bu orman, günümüzün Yeni Zelanda ve Patagonya ormanlarına benziyordu.
Antarktika’daki kehribar bulgusu, kıtanın geçmişte çok daha sıcak ve nemli bir iklime sahip olduğunu kanıtlıyor. Ormanlar, kış aylarındaki aylarca süren karanlığa dayanmak zorunda kalmış olabilir.
Bu keşif, daha önce sadece Avustralya ve Yeni Zelanda’da bulunan Kretase kehribar yataklarını genişletiyor. Alman deniz jeoloğu Johann Klages, “Yedi kıtanın da bir zamanlar reçine üreten ağaçların yaşadığı iklim koşullarına sahip olduğunu keşfetmek heyecan verici,” diyor.
Antarktika’da kehribar bulgusuna kadar bilim insanları, daha eski dönemlere ait fosilleşmiş odun ve yapraklar bulmuşlardı. Ancak bu keşif, Orta Kretase’ye kadar uzanan Antarktika ormanlarının en iyi korunmuş kanıtını sunuyor.
Kehribar parçaları, volkanik patlamalar sonucu çıkan orman yangınlarının bir kanıtı olabilir. Yüksek su seviyeleri kehribarı korumuş ve fosilleşmesini sağlamıştır.
Bilim insanları, bu kehribar parçalarıyla, 90 milyon yıl önce Antarktika ormanlarının nasıl göründüğüne ve işlediğine dair bir tablo oluşturuyorlar.