Avrupa ve Türkiye’de Elektrikli Otobüsler
Avrupa ve Türkiye’de elektrikli otobüslerin yaygınlaşması hedefleniyor. Bu dönüşümde ağırlık ve yolcu kapasitesi yönetimi, enerji ve hat ihtiyacı ve altyapı dönüşümü önemli faktörler. Operasyonların sürdürülebilirliği için konunun bir ekosistem olarak değerlendirilmesi ve uygun yazılımların kullanılması da kritik. Yüksek ilk yatırım maliyetleri nedeniyle kamu teşvikleri de büyük önem taşıyor.
Mercedes-Benz eIntouro
Mercedes-Benz, bu dönüşümün öncülerinden biri. Üretimine 2026’da başlanacak olan eIntouro, 500 km menzil sunacak. Farklı kapasitelerde batarya seçenekleri ve optimum ağırlık dağılımı sağlayan batarya yerleşimiyle öne çıkıyor. eIntouro, Mercedes-Benz kamyonlarında kullanılan bileşenlere ve 800 Voltluk çalışma voltajına sahip LFP batarya hücre teknolojisine dayanıyor.
Mercedes-Benz’in Hedefleri
Konferansta konuşan şirket yetkilileri, 2040 yılına kadar sıfır emisyonlu araçlara ulaşmayı hedeflediklerini açıkladılar. 2030 yılına kadar şehirlerarası segmentte hidrojen ve bataryalı araçlar sunacaklar. Sıfır emisyon hedefine ulaşmak için Avrupa’da 35 bin yüksek voltajlı şarj noktası ve tesise ihtiyaç duyuluyor. Dizel teknolojisinin kullanılmaya devam edeceğini ve bölgesel farklılıklara göre hidrojen bazlı elektrikli araçların da devreye gireceğini belirttiler.
Mercedes-Benz eCitaro
Mercedes-Benz’in elektrikli otobüs sergisindeki öncü modellerden biri eCitaro. 2018’den bu yana dünya çapında 1.700’den fazla eCitaro teslim edildi. Yeni nesil batarya teknolojisi sayesinde tek şarjla şehir içi ulaşımda ihtiyaç duyulan menzile ulaşılabiliyor. Aktif Fren Asistanı, Viraj Asistanı ve Lastik Basıncı İzleme Sistemi gibi güvenlik özellikleriyle donatılmış eCitaro’nun Türkiye’deki AR-GE çalışmaları Mercedes-Benz Türk tarafından yürütüldü.
Mercedes-Benz eCitaro Fuel Cell
Mercedes-Benz, hidrojenle çalışan eCitaro Fuel Cell modelini de tanıttı. Bu modelde yakıt hücresi, menzil artırıcı olarak kullanılıyor. Bu sayede, belirli senaryolarda araç sadece hidrojenle çalışabiliyor. Şebeke elektriği yerine yeşil hidrojeni tercih eden operatörlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir çözüm sunuyor.