enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

NASA’nın Mars’taki aracı, etkileyici fotoğraflar gönderdi

NASA’nın Mars’taki aracı, etkileyici fotoğraflar gönderdi
20.11.2024 11:14
A+
A-

Curiosity’nin Gediz Vadisi Keşifleri

Mars’taki yolculuğuna 2012 yılında başlayan Curiosity gezgini, Kızıl Gezegen’in sırlarını çözmek için çalışmalarını sürdürüyor. Son durağı olan Gediz Vadisi’nde bir yıl geçiren Curiosity, bu gizemli bölgeden ayrılmadan önce nefes kesici panoramik görüntüler kaydetti.

Eşsiz Bir Manzara

Curiosity’nin gönderdiği 360 derecelik panoramik fotoğraflar, Gediz Vadisi’nin benzersiz manzarasını gözler önüne seriyor. Keskin Dağı’nın eteklerinde yer alan bu vadi, Mars’ın milyarlarca yıl önceki halinin ipuçlarını sunuyor.

Gizemli Kükürt Taşları

Gediz Vadisi’ndeki en büyük keşiflerden biri, Curiosity’nin bulduğu beyaz kükürt taşlarıydı. NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter’ı tarafından çekilen önceki görüntülerde fark edilmeyen bu taşlar, Curiosity’nin bölgeye ulaşmasıyla ortaya çıktı. Curiosity, bir kayanın içinden geçerek sarı kristaller içeren kükürt taşlarını açığa çıkardı ve bu kristallerin saf kükürt olduğu tespit edildi. Bu keşif, bilim dünyasında heyecan yarattı.

Kükürdün Gizemi

Dünya’da kükürt genellikle volkanlar ve sıcak su kaynaklarıyla ilişkilendirilir. Ancak Gediz Vadisi’nde bu tür oluşumları destekleyen kanıtlar bulunamadı. Bu da kükürt taşlarının nasıl oluştuğu sorusunu cevapsız bırakıyor. NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı’ndan Ashwin Vasavada, “Bir ton veri topladık ve şimdi çözmemiz gereken eğlenceli bir bulmaca var.” diyerek kükürt taşlarının nasıl oluştuğunun bilim insanları için bir meydan okuma olduğunu vurguluyor.

Yeni Hedef: Boxwork

Curiosity, Gediz Vadisi’nden ayrıldıktan sonra “boxwork” adı verilen bir bölgeye doğru ilerleyecek. Mars yüzeyinde örümcek ağına benzer desenler oluşturan bu yapıların, Keskin Dağı’nın son su akıntılarıyla taşınan minerallerin kaya çatlaklarında kristalleşmesiyle oluştuğu tahmin ediliyor. Boxwork’ün suyun yok olmaya başladığı dönemde oluşması ve Dünya’dakilerden çok daha büyük boyutlarda olması onu benzersiz kılıyor. Bilim insanları, boxwork yapılarının tuzlu sıvı suyun aktığı ve daha sıcak olan yeraltında kristalleşen mineraller içerebileceğini düşünüyor. Bu tür ortamlar, Dünya’nın ilk dönemlerinde mikropların yaşaması için uygun olabilir. Bu nedenle Curiosity’nin boxwork bölgesindeki keşifleri, Mars’ta geçmişte yaşam olup olmadığına dair önemli ipuçları sağlayabilir.

Curiosity’nin Mars’taki yolculuğu devam ederken, bize Kızıl Gezegen’in gizemlerini çözmek ve geçmişi hakkında daha fazla bilgi edinmek için yeni keşifler sunmaya devam edecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.