Irak’taki Gıda Kotası Karaborsaya Neden Oldu
Türkiye’nin kaliteli ve uygun fiyatlı ürünleri, son dönemde Irak’ta “Made in Türkiye” algısını yükseltti. Ancak Irak’ın Türk ürünlerine uyguladığı kota, karaborsa oluşumuna yol açtı. DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkan Yardımcısı Emin Taha, Irak’ın ekonomisini güçlendirme girişimlerinin yanlış uygulandığını ve yerel üreticiyi desteklemek için alınan gıda ithalatını durdurma kararının halk arasında tepkilere yol açtığını belirtti.
Her Sektörde Büyüme Hedefi
Buna rağmen Türk iş dünyası, savaşlara rağmen Irak ile ticaretini sürdürüyor ve tekstil, mobilya, gıda, turizm gibi sektörlerde iş hacmini artırmayı hedefliyor. Türkiye-Irak Genel Ticaret ve Müteahhitlik Heyeti Programı’nın segundo gününde Basra’da düzenlenen etkinlikte, ihracatın artırılması, mağazalaşma ve yatırımların hızlandırılması konuları ele alındı.
İlk Hedef 30 Milyar Dolar
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak’a yıllık ihracatın 20 milyar dolar olduğunu ve bu rakamı kısa ve orta vadede 30 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bolat, Türkiye’nin her zaman Irak’ın yanında yer aldığını ve Kalkınma Yolu Projesi’nin de başarıyla tamamlanacağını vurguladı.
Mobilya Sektörü 2 Yılda 1 Milyar Doları Aşmayı Hedefliyor
Mobilya Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Güleç, Irak’ta yeniden yapılanma sürecinde 1 milyon konutun inşasıyla sektörde büyük bir heyecan yaşandığını ifade etti. Geçen yıl Irak’a 500 milyon dolarlık mobilya ihraç eden sektör, bu yılın ilk 10 ayında bu rakamı yüzde 23 artırarak 484,4 milyon dolara yükseltti. Güleç, 2027 yılına kadar mobilya ihracatının ikiye katlanarak 1 milyar doların üzerine çıkmasını beklediklerini belirtti.
10 İhracatçıdan Biri Irak’a İhracat Yapıyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, 2022 yılında yaklaşık 15 bin firmanın Irak’a ihracat gerçekleştirdiğini ve böylelikle her 10 ihracatçıdan birinin bu ülkeyle ticaret yaptığını belirtti. Bu yılın ilk 11 ayındaki toplam ihracatın 11 milyar dolara yaklaştığını ve Irak’ın en çok ihracat yapılan dördüncü ülke konumunda olduğunu vurguladı.
Kığılı Bağdat’ta 3 Yılda 3 Mağaza Açacak
Kığılı CEO’su Hilal Suerdem, Irak’taki yeniden yapılanma sürecinde Bağdat’ta üç yılda üç mağaza açmayı hedeflediklerini açıkladı. Suerdem, DEAŞ nedeniyle kapatmak zorunda kaldıkları mağazayı tekrar açmayı planladıklarını belirtti.