Türkiyenin Doğum Oranları Nasıl Arttırılabilir?
Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği’nin (TSRM), Antalya’da düzenlenen kongresine katıldım. Dünyada alarm seviyesinde düşen doğum oranlarını yükseltmek için neler yapılması gerektiği, bilim insanlarının gündemindeydi.
Dünya da Doğum Oranları Düşüyor
TSRM Derneği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Barış Ata, toplumların nüfus yapılarını koruyabilmeleri için ortalama 2,2 çocuk gerektiğini vurguladı. Ancak Türkiye’de doğurganlık hızı şu an 1,5 civarında. Ata, “3 çocuk yapılmadığı sürece nüfuslar küçülüyor, yaşlanıyor ve sistemlerin dönmesi imkansız hale geliyor,” dedi.
Diğer Ülkelerin Çözümleri
Prof. Dr. Ata, nüfus artışını geri sağlamak için ülkelerin farklı çözümler aradığını belirtti. Güney Kore, çocuk yapan çiftlere 75 bin dolar destek verirken, Finlandiya 1,5 yıla kadar babalık izni veriyor. Ancak bu tedbirler doğurganlığı yükseltme konusunda yetersiz kalıyor.
Çocuk İsteyip De Yapamayanlara Yardım
Prof. Dr. Ata, hedeflerinin çocuk yapmak isteyip de yapamayan %18’lik kesime yardımcı olmak olduğunu belirtti. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, 6 kişiden biri istediği halde çocuk yapamıyor.
Teşvikler Artırılmalı
TSRM Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Erhan Şimşek, birçok kadının kariyer hedefleri ve uygun partner bulmakta zorlanma nedeniyle evliliği ve gebeliği ertelediğine dikkat çekti. Son 20 yılda Türkiye’de ilk çocuk sahibi olma yaşı ortalama 28’e yükseldi.
Yumurta Dondurma Yaşı Düşürülmeli
Şimşek, gelecekte çocuk sahibi olmak isteyen kadınların son 10 yıldır Sağlık Bakanlığı tarafından teşvik edilen yumurta dondurma yöntemini kullanabileceğini belirtti. Ancak devlet politikalarında öncelik, yumurta rezervi azalmış olan kadınlara veriliyor. Bunun yerine 32-33 yaşlarındaki kadınların yumurtalarını dondurmasına izin verilmesi, ileride çocuk sahibi olma şanslarını %60’a kadar artırabilir.
Tüp Bebek Yaş Sınırı Kaldırılmalı
TSRM Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Yunus Aydın, en az 3 çocuk hedefinin gerçekleştirilmesi için tüp bebek yapmak isteyen çiftlere yaş ve evlilik süresi sınırlamalarının kaldırılması gerektiğini vurguladı. “Devlet şu anda 40 yaşın altındaki, en az 3 yıllık evli ve daha önce gebe kalamamış çiftlere tüp bebek desteği veriyor,” diyen Aydın, “Bu kısıtlama, daha hızlı gebeliğe ulaşması gereken çiftlerin gecikmesine neden oluyor,” dedi. Aydın, 35 yaşın üzerindeki çiftlere devlet desteğinin en az 1 çocuk sahibi olabilene kadar devam etmesi gerektiğini söyledi.