Hükümetin hayata geçirdiği İUP, işsizlere, kadınlara, gençlere, engellilere ve öğrencilere fırsat sunuyor. Program, iş gücü piyasasına girişi destekleyen çalışmalarla katılımcılara beceri ve iş alışkanlığı kazandırmayı amaçlıyor.
Eylül’de başlayan programa yoğun ilgi var. 498 bin 183 kişi başvurdu, 94 bin 706 kişi faydalandı ve 91 bin 297 kişi halen devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na 120 bin kontenjan ayrıldı.
İUP’ye katılmak için Türk vatandaşı olmak, SGK’ya kayıtlı olmak, 18 yaşını doldurmak, aylık almamak, 1 yıl önce yüklenici çalışanı olmamak, sigortalı olmamak, hane gelir şartını sağlamak, aktif işgücü veya işsizlik sigortası programlarından faydalanmamış olmak gerekir.
Katılımcılar engelli, yaşlı, çocuk bakımı, temizlik, atık imhası, parklar ve doğal yaşam alanları koruma, spor ve kültür faaliyetleri gibi alanlarda görev alabilir.
İUP’ye katılanlara iş sağlığı, bağımlılıkla mücadele, iş arama, iş ahlakı, etkili iletişim ve finansal okuryazarlık eğitimleri veriliyor. Cep harçlığı günlük 833 TL, sosyal güvenlik primleri ise %5,5 oranında karşılanıyor.
Program süresi 10 ayı geçmiyor. İlk 4 hafta günde 5 gün, 37,5 saat olarak uygulanıyor. Sonraki haftalarda gün sayısı 3’e, saat sayısı 22,5’e indiriliyor. Bir katılımcı en fazla 140 gün yararlanabiliyor.
Programdan haftalık 3 gün ortalama yararlanıldığında aylık gelir yaklaşık 10 bin TL olacak. Toplam yararlanma süresi olan 140 gün için ödenecek tutar 116 bin 620 TL.
Programa katılmada öncelik kadınlara, engellilere, eski hükümlülere ve terör mağdurlarına veriliyor.
Katılımcılar onay alarak 6 aya kadar 7 gün, 6 aydan uzun programlarda 10 güne kadar izin kullanabiliyor. Sağlık sorunları, evlilik, doğum gibi durumlar da izin kapsamında.
Katılımcılar programa devam ederken sigortalı başka işlerde çalışabilir. Ancak SGK primi borcundan sorumlu tutulmazlar.
Mazeretsiz ayrılanlar veya ilişki kesilenler 12 ay başvuru yapamaz. İş tekliflerini beğenmeyenler de aynı süreyle başvuramaz.
İUP, 81 ilde uygulanabilir. İhtiyaçlara göre kontenjan ayrılırken, Milli Eğitim Bakanlığı en fazla payı alıyor.
Program, İş Gücü Uyum Programı (İUP) Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İUP ile işsizlerin üretime katılmasını amaçladıklarını vurguladı.