enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0169
EURO
38,0176
ALTIN
2.827,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Fransa’da seçim şiddeti büyüyor: Onlarca aday saldırıya uğradı

Fransa’da seçim şiddeti büyüyor: Onlarca aday saldırıya uğradı
REKLAM ALANI
06.07.2024 10:31
1
A+
A-

Fransa, Aşırı Sağın Gölgesinde Sandık Başında

Fransa, aşırı sağın birincilikle çıktığı parlamento seçimlerinin ikinci turu için yarın sandık başına gidecek. İktidardaki Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “Cumhuriyet İçin Hep Birlikte” ittifakı ise büyük bir hezimet yaşayarak ikinci tura geriledi.

Aşırı sağın iktidara gelmesini engellemek için merkez ve sol partiler güç birliğine gitti. Ancak siyasi şiddet olayları seçim öncesinde hızla artıyor. İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, en az 51 aday ve parti üyesinin saldırıya uğradığını belirterek seçim sonrası karışıklık uyarısında bulundu.

Darmanin, “Sözlü saldırıları saymıyorum bile” diyerek saldırılarla bağlantılı 30’dan fazla kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin 28 yaşındaki lideri Jordan Bardella, yüzde 33,15 oyla ilk turda en çok oyu alan isim oldu. Bu sonuç, aşırı sağcıların iktidara geleceği yönünde ciddi endişelere yol açtı.

Sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi ittifakı yüzde 28 ile ikinci sırada yer alırken, Cumhurbaşkanı Macron’un ittifakı üçüncü sırada kaldı. Seçim öncesinde Bakan Prisca Thevenot, milletvekilleri ve belediye başkanları da dahil olmak üzere çok sayıda isim fiziksel saldırıya uğradı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Hükümet, yarınki seçimlerdeki çatışmaları önlemek için 30 bin polis görevlendirdi. Başbakan Gabriel Attal, partilerden destekçilerine sakin olma çağrısı yaptı. Seçim sonuçları, Fransa’nın siyasi geleceği ve aşırı sağın yükselişinin ne ölçüde devam edeceği açısından büyük önem taşıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.