enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Kuzey Suriye kaynıyor HER AN PATLAYABİLİR

Kuzey Suriye kaynıyor HER AN PATLAYABİLİR
REKLAM ALANI
06.07.2024 06:01
1
A+
A-

Suriye’deki Türkmenler ve Suriyelilerin Ülkelerine Dönüşü

Suriye’deki Türkmenlerin Demografik Durumu

Suriye’de yaklaşık 4 milyon Türkmen yaşıyor. En yoğun olarak Halep, Humus, Lazkiye ve Golan Tepeleri’nde ikamet ediyorlar. Arapça konuşan Türk asıllıların sayısının da 4 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

Suriye Türkmen Meclisi’nin Görüşleri

Suriye Türkmen Meclisi Kurucu eski Başkanı Samir Hafez, Suriye’nin kuzeyinde yaşanan sorunlar hakkında şunları belirtti:

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Kuzey Suriye’deki İdari Sorunlar

Kuzey Suriye’de kurulan Başbakanlık ve yetkili makamlar kendi çıkarlarını hizmetten üstün tuttukları için halkın Türkiye’ye karşı olumsuz bir tutum geliştirdiğini söyledi. Suriye Türkmen Meclisi’nin eski Başkanı ve Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Abdurrahman Mustafa da Türkmen olduğu için sık sık suçlanıyor.

Mustafa’nın deneyimsiz olduğunu ve yurtdışında yüklü miktarlarda parası olduğunu öne süren Hafez, Özgür Suriye Ordusu bünyesindeki Sultan Murat Tugayı komutanının da lise mezunu ve askeri tecrübesi olmayan bir kişi olduğunu vurguladı. Bu kişilerin sadece Türkmen oldukları için üst düzey görevlere getirilmemesi gerektiğini belirtti.

Hafez, kuzey Suriye’de emniyet güçlerinin silahlı ve vasıfsız kişilerden oluştuğunu ve bu durumun bölgede istikrarsızlığa yol açtığını savundu. Profesyonel ve eğitimli kişilerin yönetime getirilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye’nin Kuzeyinde Halkın Tepkileri

Halkın, geçici hükümeti suçlamak yerine Türkiye’yi suçladığını ifade eden Hafez, geçiş kapılarının kontrolü ve kaçakçılık yoluyla para kazanma amacıyla kurulan çetelerin bölgede hakimiyet kurduğunu belirtti. Bu durumun Türkiye’nin yatırımlarının halk tarafından görülmediğine ve bölgenin yaşam koşullarının yetersizliğine yol açtığını söyledi.

Suriye’nin Kuzeyindeki Provokasyonlar

Hafez, son günlerde Türkiye ve Suriye’nin kuzeyinde yaşananların provokasyon olduğunu ve Türkiye ile Suriye arasında yakınlaşma başlayınca meydana geldiğini söyledi. Bu provokasyonların yabancı güçler tarafından planlandığını ve zamanlamanın tesadüf olmadığını belirtti. Türkiye’nin istihbaratının ve güvenlik güçlerinin bu provokasyonları engellemek için gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı.

Türkmenlerin ve Diğer Suriyelilerin Ülkelerine Dönüşü

Hafez, Suriyelilerin ülkelerine geri dönmeleri için güvenceye ihtiyaç duyduklarını ve en büyük korkularının hayatlarının korunması, mallarının güvenliği ve geçiş masraflarının karşılanması olduğunu söyledi. Suriye rejiminin iyi niyet göstermesi ve ayrım gözetmemesi gerektiğini belirtti.

Dışarıda yaşayan 5 milyon Suriyelinin sadece Türkiye’de değil, Lübnan’da da bulunduğunu ve şehirlerde yaşayanların dönmekten korktuklarını ifade etti. Tarımda çalışanların ve kırsal bölgelerde yaşayanların dönme ihtimalinin daha yüksek olduğunu söyledi. Suriye’ye dönüş için ekonomik desteğe ihtiyaç olduğunu ve dış güçlerin bu konuda yardım etmesi gerektiğini vurguladı.

Hafez, Esad rejiminin ekonomisini düzeltmesi ve birlik ve düzen sağlamak için müşterek bir hükümet kurulması gerektiğini söyledi. Arap ordusunun ve Türk ordusunun birlikte Suriye’ye girmesinin barışın garantisi olacağını ve halkın güvenliğini sağlayacağını belirtti. Suriyelilerin ülkelerine dönmemesi durumunda sorunların daha da büyüyeceğini ve çözümün uzun süreceğini vurguladı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.