enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4249
EURO
36,4323
ALTIN
2.841,44
BIST
9.459,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Az Bulutlu
14°C
Pazartesi Az Bulutlu
15°C
Salı Açık
17°C

Sigara tiryakileri uyuyamıyor!

Sigara tiryakileri uyuyamıyor!
15.11.2024 07:34
A+
A-

Sigara İçmek Uyku Kalitesini Bozar

Sigara içmek, ölümcül hastalıklara yol açan ve ciddi bağımlılık yapan bir halk sağlığı sorunudur. Uzmanlar, sigara içmenin uyku kalitesi üzerindeki olumsuz etkileri konusunda uzun yıllardır araştırmalar yürütmektedir.

Sigara içmek, vücuda bağımlılık yapan kimyasallar alındığı için uykunun başlaması ve sürdürülmesini olumsuz etkiler. Nikotin, beyindeki kimyasalları uyararak uyanıklığı artırır ve uykuya geçmeyi zorlaştırır.

Ayrıca nikotin, kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarının salınımını artırır. Bu hormonların yüksek seviyelerde olması, gece boyunca uyanıklık hissini artırarak derin ve dinlendirici uykuya geçişi zorlaştırır. Tüm bunlar uyku bölünmelerine ve derin uyku evrelerinin yeterince yaşanamamasına yol açar.

Sigara içmenin bir diğer olumsuz etkisi de solunum yolları üzerindeki tahrip edici etkisidir. Sigara içmek, üst solunum yollarında iltihaplanmaya ve daralmaya neden olarak horlama ve uyku apnesi riskini artırır. Uyku apnesi, uykuda solunumun duraklaması ile karakterize edilen bir durumdur ve sık sık uyanmaya neden olur. Sigara içen bireylerde uyku apnesi görülme oranı içmeyenlere kıyasla daha yüksektir.

Uyku sorunları yaşayanların sigara kullanımını gözden geçirmeleri ve profesyonel destek almaları önerilir. Sigarayı bırakmak uyku kalitesini önemli ölçüde artırabilir.

Sigaranın bağışıklık sistemiyle birlikte uyku düzenini de bozduğu bilinmektedir. Kötü uykuya sahip kişilerdeki genetik varyantlara göre uykusuzluğun hem sigara içimini ağırlaştırıcı hem de sigara bırakmayı engelleyici etkisi olduğu belirlenmiştir. Kalitesiz uyku, depresyon, anksiyete, diyabet, obezite ve hipertansiyon gibi birçok hastalık ile ilişkilidir.

Türkiye’de yetişkinlerde sigara kullanımının yaygın olması nedeniyle kalitesiz uyku sıklığı %50’nin üzerindedir. Sigara içmenin yanı sıra, sigara dumanına maruz kalan pasif içicilerde de uyku bozukluğu oluşabileceği gösterilmiştir. Özellikle ergenlerin pasif içim yoluyla sigara dumanına maruz kalmaları kötü uyku kalitesi ile ilişkilendirilmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.