enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5452
EURO
36,0083
ALTIN
3.007,40
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Türkiye gıda enflasyonunda yine dünyadan ayrıştı

Türkiye gıda enflasyonunda yine dünyadan ayrıştı
05.07.2024 11:56
A+
A-

Dünya Gıda Fiyatları Endeksi Haziran Ayında Sabit Kaldı

Dünya gıda fiyatları haziran ayında, tahıl fiyatlarındaki düşüşün bitkisel yağ, şeker ve süt ürünleri fiyatlarındaki artışlarla dengelenmesi sonucu aylık bazda değişmedi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen ve tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi haziranda 120,6 puanda sabit kaldı. Bu rakam, önceki ayın revize edilmiş seviyesiyle aynıydı.

Haziran ayı gıda fiyatları endeksi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,5 daha düşük gerçekleşirken, Mart 2022’de kaydedilen tüm zamanların en yüksek seviyesinden %24,8 geriledi. Ancak Türkiye’de gıda fiyatları küresel eğilimin tersine hareket etmeye devam ediyor.

Türkiye’de gıda enflasyonu haziranda aylık bazda %1,90 ve yıllık bazda %70,40 olarak gerçekleşti. Türk-İş’in Ankara’daki gıda fiyatları referans alarak hazırladığı açlık ve yoksulluk raporuna göre ise mutfak enflasyonu aylık bazda %0,05 ve yıllık bazda %82,02 olarak hesaplandı.

Tahıl, Şeker, Et, Yağ ve Süt Fiyatları

FAO Hububat Fiyat Endeksi haziranda aylık bazda %3 düştü. Buna karşılık, FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi %3,1 yükseldi. FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi %1,2 arttı, ancak FAO Et Fiyat Endeksi haziranda değişmedi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi ise büyük ölçüde Brezilya ve Hindistan’daki olumsuz hava koşulları ve muson yağmurlarının üretim üzerindeki olası etkilerine ilişkin endişeler nedeniyle aylık bazda %1,9 arttı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.