enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Fen liseleri kontenjanı düşürüldü imam hatipler artırıldı

Fen liseleri kontenjanı düşürüldü imam hatipler artırıldı
REKLAM ALANI
05.07.2024 06:04
1
A+
A-

Liselere Geçiş Sistemi Tercihlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

992.906 Adayın Tercih Kabusu

Liselere Geçiş Sistemi’ne (LGS) giren 992.906 aday, 17 Temmuz tarihine kadar tercih yapacak. Okullardaki kontenjan daraltılması, yüzdelik dilimleri yükseltti. Sınavdan sonra öğrenciler şimdi de tercih kabusu yaşıyor.

Yüzdelik Dilimlerdeki Değişimler

“Sınava giren aday sayısındaki azalma, yüzdelik dilimlerde 373, 746 ve 1119 daha az öğrenciye yol açtı. Bu da iddialı adayların şansını artırdı.”

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Kontenjan Düşüşünün Etkisi

“Öte yandan, fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerinde kontenjanlar azaltıldı. Bu da yüzdelik dilim avantajını öğrenciler aleyhine sıfırladı. Dilimden kazanan çocuklar, kontenjan eksiltilince yine kaybetti.”

Tercih Stratejisi

“Adayların %80’i adresleriyle yerleştirilecek. Kayıt bölgenizdeki okullardan bir liste oluşturun. Geçen yıl hangi diploma notuna kadar öğrenci aldıklarını araştırın. Tercihlerinizi ona göre yapın.”

Kontenjan Değişimlerini Göz Önünde Bulundurun

“Tercih ettiğiniz okulların kontenjan değişimlerini inceleyin. Artan veya azalan kontenjanlar, şansınızı etkileyebilir.”

Yerel Yerleştirme

“Tercih ettiği okullara yerleşemeyenler, sistem tarafından yerel yerleştirme yapılacak.”

En Sık Yapılan Tercih Hataları

  • Tek tercih yapmak veya çok az sayıda tercih yapmak
  • Başarı seviyenizin çok üzerinde okullardan liste oluşturmak
  • İlk tercihleri önemseyip son tercihleri gelişigüzel yapmak
  • Yıllık yüzdelik dilim düşüşünü dikkate almamak
  • Tercih edilen okulların kontenjan değişimlerini incelememek
  • Üniversite ve program hedeflerinize uygun okulları seçmemek

Tercih Süreciyle İlgili Önemli Notlar

  • Tercih yapmak için adrese dayalı bir okul seçilmezse sistem açılmaz.
  • 10 sınavla girilen okul, 5 adrese dayalı okul, 5 pansiyonlu okul olmak üzere toplam 20 tercih yapılabilir.
  • Tercih listesindeki okullara yerleşemeyenler, sistem tarafından yerel yerleştirme yapılacak.
  • Sınava girmeyen öğrenciler için sınavla öğrenci alan okulların tercih ekranı açılmaz.
  • Özel okula kayıt yaptıranlar tercih yapamayacak. Nakil döneminde tercih hakkına sahip olurlar.

Fen Liseleri ve Anadolu Liselerindeki Kontenjan Daralması

Fen ve Anadolu Liselerinde Rekor Düşüş

İstanbul, Şanlıurfa ve Ankara, Anadolu ve fen lisesi kontenjanları bu yıl rekor seviyede düşen ilk 3 il oldu. İstanbul, fen ve Anadolu liselerinde 880 kontenjan düşüşü ile birinci sırada yer aldı.

İmam Hatip Liselerindeki Kontenjan Artışı

Ankara, imam hatip liselerindeki 378 kontenjan artışı ile Türkiye’de ilk sırada yer aldı. İHL kontenjanını en çok artıran diğer iller Mersin (350), Konya (300) ve Şanlıurfa (260) oldu.

Yeni Açılan Okullar ve Kontenjanlar

Geçen yıl tercih listesinden çıkarılan 53 okul, bu yıl toplam 3.400 kontenjanla tekrar eklendi. Bu okulların kontenjanları, sosyal bilimler (60), fen (180), Anadolu (420), Anadolu İHL (1390) ve meslek liseleri (1350) şeklinde dağıldı.

Örnek Öğrenci Başarı Profilleri

  • İzmir Kız Anadolu İHL, yüzde 100 kontenjan artışı ile dikkat çekiyor. Geçen yıl yüzde 39,3’lük dilimden 30 öğrenci alan okul, bu yıl 60 öğrenci alacak.
  • İstanbul Paşabahçe Ahmet Ferit İnal Anadolu Lisesi, yüzde 71 kontenjan düşüşü ile karşı karşıya. Geçen yıl 201 öğrenci alan okul, bu yıl 60 öğrenci alacak.
  • Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi’nin 136 olan kontenjanı 90’a indirildi. Geçen yıl yüzde 0,53’lük dilimden öğrenci alınırken, bu yıl yüzdelik dilim 0,45’e çıkabilir.
  • Beşiktaş Anadolu Lisesi’nin kontenjanı yüzde 47 azaldı. Geçen yıl yüzde 1,3’lük dilimden son öğrencisini alan okul, bu yıl yüzde 1,2’lik dilime yükselebilir.

İmam Hatip Liselerinde Kontenjan Artışı

Ankara, imam hatip liselerindeki kontenjan artışında şampiyon oldu. Başkentte, fen liselerinde 90 kontenjan azaltılırken, İHL kontenjanı 378 kişi artırıldı.

Sonuç

LGS tercihleri, öğrencilerin geleceğini şekillendirecek önemli bir süreçtir. Öğrenciler, yüzdelik dilimleri, kontenjan değişikliklerini ve tercih stratejilerini dikkatle değerlendirerek şanslarını artırabilirler.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.