enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0495
EURO
38,0803
ALTIN
2.835,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Sela neden ve ne zaman okunur? Sela Nedir, Nasıl Okunur? İşte Sela’nın Türkçe Ve Arapça Okunuşu Ve Sela Anlamı… İşte Sela sözleri!

Sela neden ve ne zaman okunur? Sela Nedir, Nasıl Okunur? İşte Sela’nın Türkçe Ve Arapça Okunuşu Ve Sela Anlamı… İşte Sela sözleri!
REKLAM ALANI
04.07.2024 22:36
2
A+
A-

Sela: Tanımı ve Önemi

Sela, İslam kültüründe dini görevlerin yerine getirilmesini müjdeleyen bir tür çağrıdır. İlk sela, 1300 yılında Memlüklü Sultanı Melik’ün Nasır tarafından verilmiştir ve Cuma namazı öncesinde okunmaktaydı. Sonrasında, 1389 yılında Melikü’s Salih b. Eşref, akşam ezanı dışında tüm ezanlardan sonra sela verilmesini emretmiştir.

Sela, Dilkeşhaveran makamında okunur ve genelde her vakit namazının makamına uygun olarak seslendirilir. Tipik olarak sela okunuşu şu şekildedir:

“Es’selatü ves-selam-ü aleyk, aleyke ya-seyyidina ya Rasullallah, es selatü ves-selamu aleyk, aleyke ya-seyyidina ya habiballah. Es-selatü vesselamu aleyk, aleyke yaseyyidel evvelina vel ahirin (vel hamdülillahirabbil alemin).”

Sela, ezan gibi iki müezzin tarafından icra edilir. Günümüzde genellikle kandillerde, Cuma namazı öncesinde ve cenaze bildirimi yapılırken okunur. Bazı bölgelerde, örneğin Konya’da, perşembe akşamları da sela verilir.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Selanın Anlamı ve Amaçları

Sela, ezanın aksine, verilmediği zaman günah sayılmaz. Cuma namazı öncesinde sela vermenin amacı, insanlara Cuma gününün yaklaştığını hatırlatmaktır. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) zamanında sela verilmemiş olsa da, sonraki dönemlerde İslam tarihinde önemli bir yer edinmiştir.

Selanın Türkçe Anlamı:

Ey Resulullah, salat ve selam sana olsun, Ey Allah’ın sevgilisi, salat ve selam sana olsun, Ey Allah’ın nurlu Arşının ışığı, salat ve selam sana olsun, Ey yaratılanların en hayırlısı, salat ve selam sana olsun, Ey ilk ve sonların efendisi, salat ve selam sana olsun, Hamd Alemlerin Rabbine mahsustur.

Sela, İslam kültürünün önemli bir parçasıdır ve Müslümanlar arasında birlik ve beraberlik duygusu yaratmayı amaçlar. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) ve O’nun soyuna olan sevgi ve saygıyı ifade eder ve dini görevlerin yerine getirilmesinde Müslümanlara rehberlik eder.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.