Muğla’nın Bodrum ilçesindeki Kumbahçe Mahallesi’nde, gemi yanaşma iskelesinin büyütülerek halk plajlarının içine alınmasını içeren “Bodrum Tekne Yanaşma Yeri ve Feribot İskelesi” projesinin ÇED toplantısı, yoğun protestolarla başladı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü memurlarının sunumuyla başlayan toplantıda, 20 STK temsilcisi, vatandaş, kaptan, turizmci ve halk “Kumbahçe’de Marina İstemiyoruz”, “Kumbahçe’de Marina Cinayettir”, “Kumbahçe’de İskele İstemiyoruz”, “Halkın Plajlarına Marina İstemiyoruz” yazılı dövizlerle protesto gösterdi.
TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan, ÇED raporunu hazırlayan şirketin çevre mühendisinin yanlış bilgiler verdiğini belirterek, “Siz nasıl mühendis, nasıl meslektaşsınız? Halkı kandırmaya, yanlış bilgiler vermeye utanmıyor musunuz? Bu dosyayı hazırlarken utanmadınız mı?” diye tepki gösterdi.
Projede, kazıklı iskeleler, yüzer iskeleler, pontonlar, 10 metre eninde 240 metre uzunluğunda iskele, 2 adet 150 metrekare dolfin, bir adet 140 metre, 2 adet 115 metre rıhtım, 3 ayrı rıhtım ve 314,5 metre kazıklı iskele yapılacağı belirtildi.
İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği Başkanı Korhan Bilgin, projeyi savunarak Kuşadası liman projesine de zamanında çevreciler ve vatandaşların karşı çıktığını hatırlattı. Bu sözler, Bodrumluların sert tepkisiyle karşılandı.
Muğla Mimarlar Odası Başkanı Gamze Türk, 490 sayfalık ÇED dosyasının eksik, halkı kandırmaya yönelik bilgilerle dolu olduğunu belirterek, “Bu proje tamamen marina projesi. Marinaların halka hiçbir faydası yok. İktidarın amacı sömürmek, tüketmek, bitirmek ve terk etmek” dedi.
Halkın arasına oturan ve projeyi destekleyen 2 kişiye vatandaşlar tepki gösterince, toplantıyı terk etmek zorunda kaldılar. Toplantı sık sık sloganlar ve protestolarla devam etti.
TMMOB Bodrum Şubesi adına açıklama yapan Çevre Mühendisi Ahmet Acar, ÇED dosyasının gerçekleri yansıtmadığını vurgulayarak, “Proje ile ilgili su, gürültü, atık su, arıtma, trafik, karada oluşturulacak işletmelerin sorunlarından hiç bahsedilmemiş” dedi.
Bakanlık temsilcilerinin kontrol etmekte zorlandığı toplantıda, tutanak tutulmak istenince gerginlik çıktı. Salondaki bir kişi tutanak kağıdını yırtarak yere attı. Bakanlık temsilcileri ve ÇED dosyasını hazırlayan şirket temsilcileri, toplantıyı terk etti. Toplantı, sivil toplum örgütlerinin toplantının yapılamadığına dair hazırladıkları tutanağın imzalanmasıyla sona erdi.