enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2897
EURO
37,1739
ALTIN
3.015,23
BIST
8.872,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
18°C

Erdoğan’ın arabuluculuk teklifini reddetmişlerdi… Putin’den İstanbul anlaşması yorumu

Erdoğan’ın arabuluculuk teklifini reddetmişlerdi… Putin’den İstanbul anlaşması yorumu
04.07.2024 16:24
1
A+
A-

Putin: İstanbul Anlaşmaları Müzakerelerde Temel Oluşturabilir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul’da Mart 2022’de hazırlanan anlaşmanın, Rusya ve Ukrayna arasındaki gelecekteki müzakerelerde temel teşkil edebileceğini belirtti.

İstanbul’daki müzakerelerde Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında hazırlanan anlaşma, barış girişimlerinin sonuçsuz kalmasıyla rafa kaldırılmıştı. Putin, görüşmelerde Ukrayna’nın belirli güvenlik garantileri karşılığında ordusunu küçültmeyi kabul ettiğini ifade etti.

Putin, dönemin İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın görüşmelere ket vurarak Kiev’i savaşı sürdürmeye teşvik ettiğini iddia etti. Rus lider, Ukrayna ile barış görüşmelerine kapıyı kapatmadıklarını belirterek, “İstanbul anlaşmaları kaybolmadı. O dönem Ukrayna müzakere heyetinin başkanı anlaşmaları onaylamıştı. Bu nedenle bu anlaşmalardan memnun oldukları açıkça ortadaydı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a anlaşmanın sağlanmasına katkılarından dolayı teşekkür eden Putin, “Bu anlaşmalar masada kalacak ve görüşmelerin devam etmesi halinde temel teşkil edebilir” ifadelerini kullandı.

Putin daha önce savaşın ilk aylarında yürütülen barış müzakerelerinde “Ukrayna’nın müzakerelerden vazgeçtiğini ve İstanbul’da her konuda anlaşmaya varıldığını” belirtmişti.

Erdoğan, dün görüştüğü Putin’e, Rusya ve Ukrayna arasında iki tarafın da kabul edeceği bir barışın mümkün olduğunu söyleyerek arabuluculuk yapabileceklerini bildirdi. Ancak Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Erdoğan’ın arabuluculuk yapıp yapmayacağıyla ilgili basından gelen soruya “Bu imkansız” yanıtını verdi.

Türkiye, Şubat 2022’de başlayan savaşın ardından Rusya ve Ukrayna arasında bir yıl kadar yürürlükte kalan tahıl koridoru anlaşmasının imzalanmasında arabuluculuk görevi üstlenmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.