Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminden en ağır şekilde etkilenen illerden biri olan Hatay’da, iyileşme çalışmaları beklenen düzeyde ilerleme göstermedi. Bu nedenle sağlık hizmetlerinde ciddi sorunlar devam ediyor.
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Standı
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, depremden bu yana geçen zamana rağmen yaraların hala taze olduğunu ve sorunların çözümsüz kaldığını belirtti. Kandemir, bölgede yaşanan sıkıntıların giderilmesi için Eski Sağlık Bakanına çağrılarda bulunduklarını ancak yapıcı bir yanıt alamadıklarını ifade etti. Depremin ardından afet ortamında hizmet veren aile sağlığı merkezleri, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının sorunları çözülmeden kaldığını vurguladı.
Depremzedeler Aile Hekimliği Görevlerinde
Bölgede görev yapan sağlık çalışanlarının aynı zamanda depremzede olduklarını hatırlatan Kandemir, evlerini, ASM binalarını ve en önemlisi sevdiklerini kaybettiklerini belirtti. Bu zor koşullara rağmen kazançlarının düşürüldüğünü vurguladı. Bu çözümsüz sorunların doğal bir sonucu olarak, Hatay’da aile hekimliği ek yerleştirme kurasına 26 boş birim olmasına rağmen yalnızca bir hekim başvurdu.
Çekiciliğini Kaybeden Aile Hekimliği
AHESEN Başkanı Dr. Ahmet Kandemir, başvuru yapılmayan boş birimler nedeniyle Hatay’da aile hekimliğinin çekiciliğini yitirdiğini ve depremin etkilerinin sürdüğünü ifade etti. Deprem öncesinde defalarca bölgedeki aile hekimliği çalışanlarının mağdur olduğunu ve özverili çalışmalarının ödüllendirilmediğini vurguladılar. Yeni Sağlık Bakanına umutla bir kez daha çağrıda bulunan Kandemir, çözüm önerilerini sundu.
Çözüm Önerileri
Kandemir, şartlar normalleşene kadar bölgedeki aile hekimliği çalışanlarının her türlü olumsuz performanstan muaf tutulması gerektiğini belirtti. Deprem öncesi nüfus temelli ödemelerin yapılmasını, teşviklerin kritersiz şekilde tavanı aşmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca hasarlı aile sağlığı merkezlerinin onarılması veya yenilerinin yapılması, esnek çalışma olanağı sağlanması ve cari gider desteği verilmesi önerilerinde bulundu.
Vatandaşların Sağlık Hizmetine Erişimi
Eğer şartlarda düzenleme yapılmazsa, sağlık çalışanlarının bölgeden ayrılmalarının artacağını ve vatandaşların sağlık hizmetine erişiminin zorlaşacağını belirtti. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası olarak, ilk günden beri bölgedeki sağlık hizmetlerinin normalleşmesi için önerilerde bulunduklarını ve şartlar düzelene kadar bölgedeki meslektaşlarının ve vatandaşların yanında olmaya devam edeceklerini ifade etti.