enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3404
EURO
36,3610
ALTIN
2.834,35
BIST
9.300,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Çok Bulutlu
12°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
15°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
16°C

Sahte ilaçlar ölüm saçıyor

Sahte ilaçlar ölüm saçıyor
07.11.2024 07:19
A+
A-

Sahte İlaç Tehlikesinin Ölümcül Boyutları

Küresel bir ilaç firmasının Türkiye yöneticisi, sahte ilaçlarla ilgili endişe verici uyarılarda bulundu. Açıklanan rakamlar ve paylaşılan bilgiler, bu tehlikenin yaşamı tehdit eden boyutunu gözler önüne serdi.

Sahte İlaçlar 1 Milyon İnsanın Katil

Türkiye’de artış gösteren sahte ilaçların risklerine dikkat çeken ilaç şirketinin yetkilisi Dr. Ömer Buğra Bahadır, sahte ilaç kullanımının küresel ölçekte yükselen bir sorun olduğunu vurguladı. Dünya genelindeki sahte ilaç pazarının yıllık değerinin 200 milyar ila 432 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam, yaklaşık 150 ülkenin ekonomisinden daha büyük. Sağlık yetkilileri, düşük ve orta gelirli ülkelerde her 10 ilaçtan yaklaşık 1’inin sahte veya kalitesiz olduğunu tespit etti. Bu nedenle sahte ilaç kullanımı sonucu her yıl dünya çapında 1 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor.

Türkiye Yasa Dışı İlaçta 5. Sırada

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrasya Bölgesi’nin, dünyada yasa dışı ilaç faaliyetlerinin en yüksek olduğu bölgeler arasında 5. sırada yer aldığını belirten Dr. Bahadır, ülkemizde özellikle diyabet ve obezite tedavisinde kullanılan enjeksiyon kalemlerinin sahte versiyonlarının dikkat çekici oranda arttığını belirtti.

Sahte İlaçlara Karşı DSÖ Uyarıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sahte ilaçların insan sağlığı için oluşturduğu tehlikeye dikkat çekerek bu tehdide karşı önlem alınmasını talep etti. Dr. Bahadır, “Sahte ürün tehlikesine karşı ilaçların hekim kontrolünde kullanılması konusunda bilincimizi artırmamız gerekiyor. Biz, insanlık tarihinin en eski suçlarından biri olan ve hasta güvenliğini tehdit eden sahte ilaçlarla mücadeleye küresel ve ulusal ölçekte devam ediyoruz” dedi.

Sahte İlaçlardan Korunmak İçin

Dr. Bahadır, sahte ürünlerden korunmanın en etkili yolunun doktor kontrolünde ilaç kullanmak olduğunu vurguladı. İnternet siteleri, elden satış ve sosyal medya üzerinden ilaç satışı yapanlara itibar edilmemesi gerektiğini belirten Bahadır, ilaçların yalnızca eczanelerden temin edilmesi gerektiğini söyledi.

Devletin Sahte İlaçlarla Mücadelesi

“Bu mücadelemizde yalnız değiliz” diyen Dr. Bahadır, Türkiye’deki sağlık makamları, eczaneler ve sağlık meslek mensuplarıyla yakın iş birliği içinde çalıştıklarını belirtti. Devletin tüm gücüyle sahte ilaçlarla mücadele ettiğini vurgulayan Bahadır, kolluk kuvvetlerinin sahte ilaç operasyonları düzenleyerek suçlulara göz açtırmadığını ifade etti.

Sahte İlaçları Gerçek Olanlardan Ayırmak

Dr. Bahadır, sahte ilaçları gerçek ilaçlardan ayırt etmenin yollarını sıraladı:

  • Sahte ürün genellikle orijinalinden daha ucuzdur ve ilaç şirketlerinin fiyat tebliğlerinden farklıdır.
  • Sahte ilaçlar genellikle Türkçe ambalajlı ve prospektüs içerir.
  • Orijinal ilaçtan kutu rengi ve baskı kalitesi farklıysa, bu sahteliğe işaret edebilir.
  • İlacın rengi orijinalinden farklıysa, bu da sahtelik şüphesi uyandırmalıdır.

Sahte İlaçların Yaşamı Tehdit Etmesi

Türk Diyabet Cemiyeti Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva, aşırı kilo problemi yaşayan kişilerin doktor kontrolü olmadan internet üzerinden sahte enjeksiyon kalemleri kullandığına dikkat çekerek bu durumun ciddi riskler barındırdığını vurguladı. Siva, “Sahte ilaçlar, yaşamı tehdit ediyor. Geçtiğimiz aylarda, sahte enjeksiyon kalemi kullanan bir hasta, kalem içerisinde bulunan insülin nedeniyle hayati risk taşıyan hipoglisemi (kan şekeri düşmesi) ile acile kaldırıldı. Hızlı ve doğru müdahale gerçekleşmeseydi hayatını kaybedebilirdi” dedi.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.