enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Kira artış oranı Temmuz ayında ne kadar oldu?

Kira artış oranı Temmuz ayında ne kadar oldu?
REKLAM ALANI
04.07.2024 09:23
4
A+
A-

Türkiye’nin 2024 Konut Kira Zam Oranı Belli Oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, 2024 Temmuz ayı konut kirası zam oranı netlik kazandı. Verilere göre, kiracılar Temmuz 2024’te %65,07 oranında zamlı kira ödeyecekler.

Kira Artış Sınırı Kaldırıldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı bir televizyon programında ekonomi gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, merakla beklenen %25 kira artış sınırına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Bakan, sınırlamanın devam etmesi yönünde bir çalışma bulunmadığını ve bunun kaldırılması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

Şimşek, “Kira artışına getirilen sınırlama geçici bir düzenlemeydi. Çok büyük ihtimalle devam etmez. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Daha önce yapılan bir düzenleme ile 2 Temmuz 2023’ten 2 Temmuz 2024 tarihine kadar konut kiralarında kira artış oranı üst sınırının %25 olarak uygulanacağı bildirilmişti. Şimşek’in açıklaması, bu sınırlamanın kaldırılmasına işaret ediyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Kiracılar İçin Zor Günler

Türkiye’de konut kiraları son yıllarda hızla artıyor. TÜİK verilerine göre, 2023 yılının Ocak ayında konut kiraları bir önceki yılın aynı ayına göre %83,98 arttı. Bu artış, kiracılar için ciddi bir yük oluşturuyor.

2024 Temmuz ayı kira artış oranının %65,07 olarak belirlenmesi, kiracılar için zor bir dönemin yaklaştığını gösteriyor. Artan kiralar, özellikle gelirleri düşük olan kişiler için ciddi bir yaşam kalitesi sorunu teşkil edebilir.

Kira Artışıyla Mücadele Yolları

Kira artışıyla mücadele etmek için çeşitli yollar mevcut. Kiracılar, zamlı kira ödemek yerine, mümkünse evlerini değiştirmeyi düşünebilirler. Ayrıca, ev sahipleriyle makul bir zam oranı için müzakere etmeyi deneyebilirler.

Devlet, kiracıları desteklemek için de bazı adımlar atabilir. Örneğin, düşük gelirli aileler için kira yardımı programları uygulanabilir veya konut kiralarına bir üst sınır getirilebilir.

Konut kiralarıyla ilgili sorunlara çözüm bulmak, hem kiracılar hem de ev sahipleri için önemli bir konudur. Bu nedenle, sorunun tüm yönlerini ele alan kapsamlı bir yaklaşım benimsenmelidir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.