enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3826
EURO
36,8470
ALTIN
2.970,27
BIST
9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Tıp fakültelerinde kadavra sorunu

Tıp fakültelerinde kadavra sorunu
04.11.2024 14:27
A+
A-

Tıp Öğrencilerinin Kaliteli Eğitimi İçin Kadavra Bağışına İhtiyaç Var

Tıp eğitiminin en önemli derslerinden biri olan anatomide, eğitim materyali olarak kullanılan kadavraların yetersizliği eğitimin kalitesini düşürüyor. Öğrencilerin el becerisi kazanması ve beden üzerinde uygulama yapması için kadavra çok önemli. Ülkemizde beden bağışının az olması nedeniyle, büyükşehirlerde bile kadavra sayısı bir elin parmaklarını geçemiyor.

400 Öğrenciye 40 Kadavra Gerekli

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Çelik, 20 yıl önce bir kadavra üzerinde çalışabildiklerini, ancak son yıllarda bağış sayısının arttığını belirtti. Bununla birlikte, hala yeterli düzeyde olmadığını vurguladı. Sadece Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki 400 1. sınıf öğrencisinin yılda 40 kadavrayla çalışması gerektiğini söyledi.

Hekimin İlk Hastası Kadavra Olmalı

Prof. Dr. Çelik, tıp fakültesi öğrencilerinin beden üzerinde uygulama yapması gerektiğini vurguladı. Kadavra bağışı eksikliğinde eğitimin müze formatına dönüştüğünü ve öğrencilerin ölmüş kişinin bedeniyle karşılaşma fırsatını kaçırdığını belirtti. Hekimin ilk hastasının kadavra olması gerektiğini ifade etti.

Öğrenciler Kadavra Görmeden Mezun Oluyor

Türkiye’de bire bir kadavrayla çalışan öğrenci sayısının az olduğunu belirten Prof. Dr. Çelik, birçok sağlık profesyoneli kadavra görmeden mezun oluyor dedi. Çoğu fakültede, yalnızca bir iki kadavra bulunduğunu ve öğrencilerin beceri kazanamadan mezun olduğunu söyledi.

Kadavralara Ciddi Bedeler Ödeniyor

Kadavra bulunmadığında ithal etmek zorunda kalındığını vurgulayan Prof. Dr. Çelik, ithal kadavralara ciddi bedeller ödendiğini ve bunun ülkenin parasının boşa harcanması anlamına geldiğini söyledi. Öğrencilerin en azından bir kadavra görsün diye alımlar yapıldığını belirtti.

Kadavra En İyi Eğitim Materyali

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bilge, kadavranın gerçek dokunun ve yapının öğrencilere aktarılabileceği en iyi eğitim materyali olduğunu belirtti. Kadavraları bağış öncelikli ve sonrasında sahipsiz cenazelerden karşılamaya çalıştıklarını söyledi. Avrupa standartlarına göre, bir kadavrada en fazla 10 öğrencinin çalışabileceğini ve öğrencilerin bire bir diseksiyon yaparak anatomiyi öğrenmelerini vurguladı.

Bağış Kadavralar En Az 5 Yıl Kullanılıyor

Kamuoyunun kadavra bağışı konusunda bilinçlenmesinin geri dönüşleri artırdığını belirten Prof. Dr. Bilge, bağışçılara bedenlerinin ileride ne olacağını sorduklarını anlattı. Bağış kadavralar için ailelerden 5 yıllık süre talep ettiklerini, çünkü bedenlerin düzgün saklanabilmesi ve bozulmalarının önlenmesi için ilaçlı bir şekilde kalmaları gerektiğini ifade etti. Sonrasında bedenleri ailelerine iade ettiklerini belirtti. Ayrıca, süresiz bağış yapan bağışçıların da bulunduğunu ve sahipsiz cenazeleri en iyi şekilde saklayarak olabildiğince uzun süre kullandıklarını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.