enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3570
EURO
36,3128
ALTIN
2.825,26
BIST
9.421,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
14°C
Pazar Parçalı Bulutlu
14°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
14°C

Fiziksel dünyayı hisseden yapay zeka!

Fiziksel dünyayı hisseden yapay zeka!
04.11.2024 12:53
A+
A-

Robotların İnsan Benzeri Yetenekler Kazanması

Yapay zekanın gelişimi, hayatımızdaki rolü ve robotik teknolojilerin büyümesi, bizi bilim kurgu filmlerine her geçen gün daha da yaklaştırıyor.

Meta, Tesla’nın “We, Robot” etkinliğine, robotik alanındaki gelişmelere “duyarlı” bir cevap verdi. Mark Zuckerberg’in sahip olduğu Meta, duyurduğu yeni araştırma bulguları ile robotların fiziksel dünyada daha insan benzeri dokunma ve beceri yeteneklerine sahip olmasını hedefliyor.

Günlük Görevlerde Kritik Önem Taşıyan Beceriler

Fiziksel dünyayı anlamak ve onunla etkileşim kurmak, insanların doğuştan gelen bir yeteneği olsa da, günümüzün yapay zeka sistemleri için önemli bir geliştirme alanı olarak karşımıza çıkıyor.

Meta’ya göre, “Temel Yapay Zeka Araştırması (FAIR) ekibi, hem fiziksel hem de sanal alemlerde yardım sağlayarak, çevrelerini algılayabilen ve onlarla etkileşime girebilen ve insanlarla güvenli bir şekilde bir arada var olabilen robotik topluluğuyla somutlaşmış yapay zeka ajanlarının oluşturulmasını ilerletmek için çalışıyor. Bunun, gelişmiş makine zekasına giden yolda kritik bir adım olduğuna inanıyoruz.”

Meta’nın Çözümleri

Meta, yeni yapay zeka çözümlerini şu şekilde sıralıyor:

  • Meta Sparsh: Dokunma algısı için görüntü tabanlı bir model olan Sparsh, robotlara dokunma algısı yeteneği kazandırarak, bir nesneye uygulanan basınç miktarını belirlemelerine yardımcı olur.
  • Meta Digit 360: Dokunma algılayıcı sensör olarak karşımıza çıkan Digit 360, 18’den fazla algılayıcı özelliği ve 8 milyon taksel ile omni yönlü ve granüler deformasyonları tespit edebiliyor.
  • Meta Digit Plexus: Robotik uygulamaların geliştirilmesini kolaylaştıran bir donanım-yazılım platformu olan Digit Plexus, çeşitli sensörleri tek bir robot eline entegre ederek verileri bir ana bilgisayarla iletişim kurar.

Stratejik İş Birlikleri

Meta, dokunma algısı inovasyonlarını geliştirmek ve ticarileştirmek için GelSight Inc ve Wonik Robotics ile stratejik ortaklıklar kurdu.

İnsan-Robot İş Birliği

Meta, insan-robot işbirliğinde iş birliğini değerlendirmek için PARTNR Benchmark adında yeni bir standart çerçeve tanıttı. Bu çerçeve, fiziksel dünyadaki kısıtlamalarla yerleşik modellerin nasıl işbirliği yaptığını değerlendirmek için tasarlandı.

Meta’nın bu çalışmaları, robotların fiziksel dünyada daha insan benzeri yeteneklere sahip olmasını sağlamak için önemli adımlar olarak görülüyor. Bu araçlar ve ortaklıklar, robotik alanında ve yapay zekanın fiziksel dünyaya entegrasyonunda ilerlemeleri temsil ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.